Хижи в Пирин: хижа Безбог

Хижа Безбог е построена през 1959-1960 г. на брега на Безбожкото езеро, в подножието на едноименния връх Безбог. За времето си хижа Безбог е била най-високата хижа в Пирин - 2250 м. н. в. Сградата е била масивна и с капацитет за 35 души. Разполагала с туристическа кухня, но не е била електрифицирана.

 

Интересното минало на хижа Безбог

Предстояло е изграждането на собствена микро ВЕЦ централа за набавяне на електричество, когато през април 1971 г. лавина, паднала от връх Безбог, удря хижата и я разрушава напълно. Пострадали няма. Веднага след инцидента започва нов строеж на хижа в местността. Новата хижа Безбог се намира от другата страна на Безбожкото езеро и от нея, в днешно време, се виждат останките от старата. Строежът й продължава близо 10 години, тъй като местността е трудно достъпна. След завършването на строежа, хижа Безбог е сред най-модерните и безопасни хижи в Пирин. Тя вече е на 5 етажа и разполага с удобни стаи, санитарен възел на всеки етаж и голяма столова.

 

Построяването на лифт до хижа Безбог

През 80те години на миналия век е започнато строителство на лифт, свързващ хижа Безбог с хижа Гоце Делчев. През 1989 г. той е завършен и съкращава значително времето за покоряването на връх Безбог. Пътят с лифта до хижа Безбог отнеме около 40 минути. Когато той е завършен, лифтът е най-дългият у нас - 3500 м.

 

Близки изходни пунктове до хижа Безбог:

 

Туристически обекти край хижа Безбог:

  • Безбожкото езеро: 5 мин.
  • връх Безбог - 1:30 часа.
  • връх Полежан - 2 часа
  • Попово езеро - 1:30 часа
  • Хижа Пирин - 5:30 часа

Географски координати на хижа Безбог:

  • Ширина: 41.733888898889
  • Дължина: 23.524166676667
  • Надморска височина на хижа Безбог: 2250 метра.

Карта на хижа Безбог:

Скрий останалите хижи Покажи всички хижи в Пирин

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори