Изкачване на връх Ком, Стара планина

гр. Берковица - хижа Ком - вр. Ком

Travel Steps 17228 08-10-2012

Връх Ком е с височина 2016 метра и се намира в западния дял на Стара планина. В подножието на Ком се намира град Берковица - една от изходните точки за изкачване на връх Ком. Ком се намира на около 30 километра от областния град Монтана. Като цяло маршрутът е доста приятен, като единственото, което може да ви затрудните е 15 километровият преход нагоре до хижата, който отнема около 3 часа и половина.

 

Първа отсечка: гр. Берковица - хижа Ком

Повечето маршрути за изкачване на връх Ком започва от град Берковица. До Берковица може да стигнете с автобус от София или с кола. Градът се намира на около 90 км от столицата София и на 30 километра от Монтана. Препоръчително е да пресметнете така времето си, че да пристигнете рано сутрин в Берковица. Достигайки Берковица пресичате част от града за да стигнете до асфалтиран път водещ право към хижа Ком. Асфалтовият път е с дължина около 15 километра. Пътят криволичи из горите на Стара планина и по време на изкачването се откриват прекрасни планински пейзажи. На много места по пътя има преки маршрути през горите, които могат да скъсят значително пътят ви за изминаване. Маршрутът за изкачване на връх Ком е изключително добре маркиран и е трудно да се загубите, но въпреки това не е пропоръчително да се отделяте от асфалтовия път, освен ако не сте сигурни, че познавате добре района. По време на изкачването пътят не се разклонява, така че на практика няма как да сбъркате посоката. Крайната точка е хижа Ком. Въпреки че става дума за асфалтиран път бъдете предпазливи. Асфалтът е твърд и набива много повече ходилата и ставите, отколкото пръстта и пътеките в гората. Бъдете подготвени за това изпитание и умората от него, като прецените добре багажа, който да вземете със себе си. Достигайки хижа Ком сте извървяли значителната част от пътя към върха. Хижа Ком е предпочитано място за отдих и редовно има посетители през почивните дни. Ако сте поели към връх Ком с кола, може направо да се качите с кола до хижата и да запазите свежи сили за изкачването на Ком. До хижата има просторно място за паркиране.

 

Втора отсечка: хижа Ком - връх Ком

Пътеката за изкачването на Ком започва до хижата и минава през близката гора. Приблизително пътя до върха е 2 часа, като това време зависи от физическата ви подготовка и атмосферните условия. Съветваме ви да вземете с вас само най-нужните ви неща нагоре, ако ще нощувате в хижата или край нея. Няма смисъл да ви тежат палатка и други пособия докато изкачвате Ком. Вземете задължително вода, подходящо облекло и яке да ви пази от бурния вятър горе. Пътеката е добре отъпкана и маркирана и след около 45 минути ще ви изведе извън гората, на равно високо място. Това е седловината между Малък и Среден Ком. Връх Ком (наричан още Голям Ком) се намира в далечината леко в дясно, западна посока. На пръв поглед разстоянието до върха и голямо, но не след дълго ще видите, че пътеката е равна и се изминава бързо. Към върха води отъпкана, добре маркирана пътека. След известно време ще достигнете до стръмния склон на Ком - това е и последното изкачване.

След като изкачите връх Ком ще видите барелефът на Иван Вазов. От върха се откриват прекрасни гледки към околната долина и останалата част от Стара планина. Обикновено на върха има буен вятър и времето се променя изключително рязко, така че не подценявайте този факт, дори и да изкачите върха в слънчево и топло време.

Изкачването на връх Ком е началната точка на най-дългия пешеходен маршрут у нас - Ком-Емине, част от еврохейския маршрут Е-3, свързващ Атлантическия океан с Черно море.

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Изкачване на връх Ком, Стара планина:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори