Маршрут до Боянския водопад

хижа Момина скала - - Боянски водопад

Travel Steps 64274 28-07-2013

Боянският водопад се намира във Витоша и е едно от многото прекрасни и лесно достъпни места в планината. Водопадът се намира на около 5-6 километра от столичния квартал Бояна и е по течението на Боянската река. Височината на водопада не е особено голяма - около 25 метра, но той е най-високият на територията на Витоша. Въпреки неголямата си височина Боянският водопад е разположен сред изключително красива гора, а от него се открива страхотна панорамна гледка. С няколко думи - заслужава си всеки изминат метър! Има няколко маршрути до Боянския водопад като в този ще ви обясним как да стигнете до него от хижа Момина скала и едноименният ресторант до нея.

 

Първи етап: Как да стигнем до хижа Момина скала във Витоша

Най-добрия начин да стигнете до хижа Момина скала е чрез кола. От София поемате към квартал Бояна и по-точно по пътя за Копитото. Пътят до хижата е около 15 километра, което го прави доста изморителен и продължителен без превозно средство. Карате само нагоре по пътя, без да се отклонявате и подминавате отбивката за телевизионната кула. След няколко минути каране ще достигнете до местност Златните мостове и пътят се разклонява на две посоки. Поемате в ЛЯВО. Следва почти обратен завой и след него продължавате само нагоре. Пътят е малко разбит, така че бъдете внимателни. След около 5 минути каране ще стигнете до широка поляна и пред вас ще стои ресторант Момина скала.

Бележка: От тук има два маршрута за Боянския водопад. Първия започва от далечния край на поляната, а втория от пътека, намираща се до ресторанта.

 

Втори етап: Хижа Момина скала - Боянски водопад

Времетраенето на маршрута от хижа Момина скала до Боянския водопад е не повече от 10 минути. Отсечката представлява само спускане по добре и подробно маркирана пътека. Навсякъде по пътеката има знаци указващи посоката за Боянския водопад. Нужно е просто да ги следвате и ще стигнете лесно до водопада. За да стигнете до хижата трябва да заобиколите поляната. Ще стигнете до голяма постройка, а пред нея редица пейки и мостче в ляво. Тръгвате по мостчето и почти веднага ще видите първата табелка за Боянския водопад. Поемате по пътеката към която сочи табелката. Тя е широка и е почти невъзможно да я объркате. Пътеката следва от дясно Боянската река и няма отбивки. След между 5 и 10 минути ходене ще излезете на широк път, перпендикулярно на пътеката от която идвате. Този път би ви отвел до хижа Есперанто, както и до други красиви места във Витоша, но това в друг маршрут.

 

Трети етап: Към Боянския водопад!

Следва най-трудната част от прехода. Тя ще ви отнеме около 30 минути ходене. За щастие пътеката е много добре маркирана и лесно може да познаете по коя пътека да ходите - всички водят към Боянския водопад! След като сте достигнали широкия път към хижа Есперанто го пресичате право надолу, при първата утъпкана пътека (те са няколко). Ще навлезете дълбоко в гората, като в тази си част тя е рядка, но пък теренът е изключително стръмен, така че бъдете внимателни през цялото слизане!

 

Горната част на Боянския водопад

След около 15 минути стръмно слизане ще стигнете до горната част на Боянския водопад - там където водите на Боянската река се отделят от коритото си се спускат около 25 метра надолу. От горната част се открива впечатляваща гледка към София. Градският пейзаж е допълнен от красиви, отвесни скали, както и гъсти гори, спускащи се от двете страни на коритото на Боянската река. От това място е най-добре вие да изберете пътека, по която да минете и къде да застанете, за да се насладите на гледката. Имайте предвид, че спусканията са опасни, а някои пътеки минават на сантиметри от отвесната скала и те не са обезопасени. Тези опасности са упоменати чрез няколко табелки. Преди да се спусне надолу, Боянската река минава през няколко по-малки водопади, които също са красиви и заслужават внимание.

 

Долната част на Боянския водопад

Остана малко до края на пълната обиколка на Боянския водопад. От горната до долната му част, пътят е около 15 минути. Пътеката продължава да е стръмна и за да е още по трудно - тя е и по-тясна. Трудно ще се разминете с други туристи и е най-добре да се изчаквате. Надолу няма къде да се объркате, тъй като шумът от Боянския водопад се чува ясно и ще ви насочва за правилната посока, както и туристите отиващи към него. Единствената отбивка се пада в дясно на вас (при слизане) и води до Боянското езеро. Тя обаче е широка и ясно се вижда, че не отива в правилната в случая посока.

Под водопада достига и друга пътека - идваща от квартал Бояна. Тя по-дълга, но избягвате стръмното спускане през гората.

 

Обратният път: Боянски водопад - хижа Момина скала

Обратният път е същият като този, който сте изминали до момента. Очаква ви стръмно изкачване на гората до достигане на пътя за хижа Есперанто. До него маршрутът се изминава за около 40 минути. От пътя продължавате нагоре по маркировката за хижа Момина скала, като пътят нагоре ще ви отнеме до 15 минути ходене, като наклонът вече е доста по-лек, отколкото този в гората.

 

Още информация и маршрути за Боянския водопад

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрут до Боянския водопад:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори