Маршрут до Боянския водопад

хижа Момина скала - - Боянски водопад

Travel Steps 82946 17-06-2020

Боянският водопад се намира във Витоша и е едно от любимите ми места край града. Водопадът се намира на около 5-6 километра от столичния квартал Бояна и е по течението на Боянската река. Височината на водопада не е особено голяма - около 25 метра, но той е най-високият на територията на Витоша. Въпреки неголямата си височина Боянският водопад е едно богатство за големия град, заради близкото си разположение и лесен достъп. Сгушен сред сред изключително красива гора от него се открива красива панорамна гледка към град София. Има няколко маршрути до Боянския водопад - от столичния квартал Бояна нагоре по течението към водопада, от хижа Момина скала и спускане от Черни връх. В настоящия маршрут ще ви покажа как да стигнете до Боянския водопад от хижа Момина скала.

 

Важно да знаем преди тръгване за Боянския водопад

 • Не подценявайте терена и Витоша като цяло
 • Носете удобни, планинарски обувки. Често съм срещал туристи в градско облекло и дами на високи обувки. Тези обувки са неподходящи за планинския терен край Боянския водопад и може да доведат до сериозни контузии.
 • Гората около Боянския водопад е много стръмна и хлъзгава, когато е мокро
 

Основни точки от маршрута

 • Хижа Момина скала
 • Боянския водопад - горна част
 • Боянския водопад - долна част (отбивка за Боянското езеро)
 • Връщане обратно по същия маршрут

 

Първи етап: Как да стигнем до хижа Момина скала във Витоша

Най-добрия начин да стигнете до хижа Момина скала е чрез кола. От София поемате към квартал Бояна и след това по пътя за Копитото. Не съм от почитателите на коли сред природата (особено в Национален парк), но пътят до хижата е около 15 километра, което го прави доста изморителен и продължителен ако нямате превозно средство.  Карате само нагоре по пътя, без да се отклонявате. Подминавате отбивката за телевизионната кула и след няколко минути ще достигнете до местността Златните мостове. Тук пътят се разклонява на две посоки - поемате НАЛЯВО. Следва почти обратен завой и след него продължавате само нагоре. Пътят е разбит, така че бъдете внимателни. След около 5 минути каране ще стигнете до широка поляна и пред вас ще стои ресторант Момина скала.

 

Важно е да знаете:

 • През уикендите достъпът за автомобили в НП Витоша е ограничен между 11 и 14 часа през почивните дни. За да отидете до Боянския водопад преди обед трябва да сте във Вигоша преди 11 часа или ще трябва да изчакате до следобед, за да преминете с автомобила си.
 • Често има много автомобили край поляната Момина скала и паркирането е трудно. Ако сте повече хора ви окуражавам да потърсете начин да сте с един автомобил. Хем пазите природата , хем спестявате време от търсене на паркомясто.

 

Гората около Боянския водопад е мое любимо място за разходка и отдих. Вижте изображението в голям размер тук

 

 

Втори етап: Хижа Момина скала - Боянски водопад

Началната точка на маршрута е хижа Момина скала. Намира се до едноименната поляната, която няма как да объркате. Тя е голяма, осеяна е с пейки и места за отдих и пикник. До нея има и голям ресторант икато цяло през почивните дни това е едно доста оживено място. На отиване времетраенето на маршрута от хижа Момина скала до Боянския водопад е не повече от 50 минути. Пътят представлява само спускане по добре и подробно маркирана пътека със знаци, указващи посоката за Боянския водопад. Следвайте отъпканите пътеки и те ще ви отведат до водопада. Заобиколете поляната, за да стигнете до голямата постройка на х. Момина скала. В ляво от нея има малък мост. Поемете по мостчето отляво и след няколко метра ще видите първата табелка за Боянския водопад. Продължете по пътеката към която сочи табелката. Тя е широка и е почти невъзможно да я объркате. Пътеката следва отдясно Боянската река и няма отбивки. След между 5 и 10 минути ходене ще излезете на широк път, перпендикулярно на пътеката от която идвате. Този път би ви отвел до хижа Есперанто, както и до други красиви места във Витоша, но това в друг маршрут. Пресичате горския път и продължавате надолу по склона.

 

Трети етап: Обиколка на горната и долната част Боянския водопад!

Следва най-ангажиращата част от прехода. Тя ще ви отнеме около 30 минути ходене. За щастие пътеката е много добре отъпкана, а и оттук насетне всички всички пътища водят към Боянския водопад! Ще навлезете дълбоко в широколисната гора, която не е гъста и е лесно да се ориентирате. Нещо, с което трябва да внимавате е теренът, който е изключително стръмен. Носете подходящи обувки за планина и бъдете предпазливи докато слизате. Особено внимателни трябва да сте когато е мокро. След дъжд почвата в гората до Боянския водопад става мокра и хлъзгава.

 

Горната част на Боянския водопад

След около 15 минути стръмно слизане ще стигнете до горната част на Боянския водопад - там където водите на Боянската река се отделят от коритото и се спускат около 25 метра право надолу. От горната част се открива впечатляваща гледка към София. Градският пейзаж е допълнен от красиви, отвесни скали, както и гъсти гори, спускащи се от двете страни на коритото на Боянската река. От това място се огледайте добре и изберете най-доброто място, за да се насладите на гледката. Имайте предвид, че скалата наоколо е отвесна и няма парапети и предпазни огради, затова бъдете предпазливи докато се снимате. Тези опасности са упоменати на няколко табелки, но въпреки това ви съветвам да сте внимателни и да не ходите до самия ръб на Боянския водопад. Преди да се спусне надолу, Боянската река минава образува няколко по-малки водопади, които също са красиви и заслужават внимание.

 

Долната част на Боянския водопад

Остана малко до края на маршрута за Боянския водопад. От горната до долната му част, пътят е около 15 минути. Пътеката продължава да е стръмна и за да е още по трудно - тя е и по-тясна. На места разминаването е трудно и е най-добре да се изчаквате. Падащата вода на Боянския водопад се чува ясно и ще ви насочва за правилната посока. Единствената отбивка при слизане се пада вдясно и води до Боянското езеро. Подминете я и продължете надолу.

В долната част на Боянския водопад се среща крайната точка на другия маршрут - този идващ от квартал Бояна. Той е малко по-дълът за ходене, но избягвате стръмното спускане през гората. Друго негово предимство е, че може да паркирате колата си в Бояна, без да навлизате с нея в Природен парк Витоша.

 

Обратният път: Боянски водопад - хижа Момина скала

Пътят навръщане е същият като този, по който ходихте до момента. Очаква ви стръмно изкачване на гората до достигане на пътя за хижа Есперанто. До него маршрутът се изминава за около 40 минути. От пътя продължавате нагоре по маркировката за хижа Момина скала, като разстоянието нагоре ще ви отнеме около 15 минути ходене, като наклонът вече е доста по-лек, отколкото този в гората. В края трябва отново да достигнете моста над Боянската река и когато го пресечете пред вас ще бъде хижа Момина скала, а до нея и широката поляна, покрай която минахте в началото. Сега вече е на ваше разположение за отдих и отмора след изминатия маршрут до Боянския водопад.

 

Ако имате допълнителни въпроси относно как да стигнете до Боянския водопад или като цяло за маршрута, ни пише в коментарите или изпратете запитване чрез формата за Контакти.

 

Още информация и маршрути за Боянския водопад

 

Интересни места близо до Боянския водопад

 • Копитото - От него се открива великолепна гледка към София.
 • Местността Златните мостове - любимо място на софийските планинари
 • Връх Камен дел - вижда се от поляна Момина скала
 • Черни връх - дълъг маршрут, който пресича Витоша надлъж ще ви отведе до най-високия връх в планината.
 • Още планинарски маршрути във Витоша
Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрут до Боянския водопад:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори