Стара планина: Изкачване на връх Ботев

х. Рай - - връх Ботев

Travel Steps 17247 06-11-2012

Връх Ботев е първенецът по височина на Стара планина. Неговата височина от 2376 м. го прави и третия по височина след Мусала и Вихрен (първенците съответно на Рила и Пирин). Връх Ботев е част от Природен парк "Централен Балкан", в близост до градовете Карлово и Калофер. За разлика от Вихрен и Мусала, Ботев не е толкова популярна туристическа дестинация. Причината може е в това, че върхът е от трудните за изкачване в България, въпреки не голямата му височина. Изкачването на връх Ботев започва от хижа Рай, в непосредствена близост до още едно чудо на природата - Райското пръскало.

До 1950г. името на върха е било Юмрукчал, а през 1966 г. са построени метеорологична и телевизионна станция, като телевизионната станция осигурява покритие над по-голямата част от България.

Маршрутът за изкачване на връх Ботев започва от хижа Рай. Около хижата се намират Райските скали - привлекателно място за любителите на скалното катерене. Поемате на северозапад от хижата, като в началото пътеката се препокрива с пътеката към хижа Левски. Маркировката са х. Левски е СИНЯ, а маршрутът, по който трябва да поемете къв връх Ботев е маркирано в ЗЕЛЕН цвят.

Първоначално, маршрутът преминава покрай тревистите склонове под Райските скали. По същата пътека е и маршрутът към Райскопо пръскало, след отклонение от главната пътека ще стигнете до водопада за около 20 минути. Разбира се, за да стигнете до вр. Ботев трябва да продължите нагоре, а не по пътеката за Райското пръскало. ПЪтеката през целия път е добре отъпкана и обозначена. По едно време пътят се доближава до скалите, а скалите от своя страна предоставят ценна сянка за туристите в часовете, когато слънцето напича.


Тарзановата пътека


След около 40-45 минути равномерно ходене ще достигнете до Тарзановата пътека. Пътеката носи името на меторолога Тодор Божков с прякор "Тарзан", който прокарва пътеката през 1944 г., но по-късно загива точно на нея. Бъдете подготвени, тъй като пътеката е особено стръмна, тъй като преодолява опасните Райски скали. Преходът по пътеката може да продължи около час, в зависимост от вашата подготовка. Бъдете внимателни, тъй като Тарзановата пътека преминава покрай високи и стръмни пропасти. Прокарано е стоманено въже за подсигуряване, но в никакъв случай не го използвайте за продължително подпиране!

 

Последни стъпки от изкачването на връх Ботев


След преминаването на този опасен участък, то вече трябва да сте излезнали над Райските скали. Оттук се открива уникална гледка към хижа Рай - вашата начална точка. Пътеката продължава с лек наклон нагоре и скоро ще стигнете до Райската река. Това е и основният източник на водите, захранващи Райското пръскало. От своя страна Райската река, получава водите си от Вечната пряспа - парче лед, което е целогодишно под самия вр. Ботев. До върха остава приблизително час ходене. Малко след пресичането на реката, наклонът става стръмен. Край пътеката има зимни колове водещи право към върха. Оттук пътят ви трябва да продължи около половин час, в зависимост от темпото ви.

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Стара планина: Изкачване на връх Ботев:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори