Маршрут в Пирин: х. Безбог - връх Полежан

хижа Безбог - вр. Безбог - връх Полежан

Travel Steps 25504 08-11-2012

Изкачване на връх Полежан

Маршрутът започва от хижа Безбог - в подножието на едноименния връх. Безбог се намира над Добринище, а до хижата е прокаран седалков лифт. До лифта води път от Добринище, който е ясно обозначен с пътни знаци. Препоръчително е да се качите до лифта с кола. Пътят е лек, без опасни завои, но бъдете внимателни, тъй като може да има паднали камъни или заледявания. След достигане на хижа, може да се сгреете с топла супа или чай, преди да поемете към основната част от маршрута към Полежан. Полежан е четвъртият по височина в Пирин, но е най-високият гранитен връх в планината.

 

Първа спирка - връх Безбог

Първо, трябва да изкачите връх Безбог. Върхът се вижда ясно от хижата и за да стигнете най-безопасно до него поемете на запад. Отзад се вижда връх Дисилица. След около 20 минути ще стигнете до подножието на рид, северно от Безбог. През по-топлите месеци ридът е покрит с клек, но зимно време почти не се забелязва, заради снега.

Завивате наляво и поемаме на юг по рида. До вр. Безбог остават около час и половина изкачване, в зависимост от темпото.

 

От връх Безбог до връх Полежан

След като сме достигнали връх Безбог (2645м.), трябва да продължите в същата посога (на юг), а пътят за слизане от върха е полегат. След малко ще стигнете до малък междинен връх, от който билото прави чупка надясно и трябва да го последвате. Тръгвате по билото надясно (западна посока). След като поемете, от дясната ви страна ще забележите Полежанския циркус, а от ляво - Поповоезерния циркус. Маршрутът по билото води директно до връх Полежан. Наклонът е лек, като трябва да бъдат преодоляни около 200 м. надморска височина.

След приблизително час и половина трябва да стигнете до връх Полежан (2851м.). На югозапад се намира и връх Малък Полежан (2822 м.). Разстоянието до него е малко над 200 метра и може да се отидете до него при желание.

Внимание: През зимата има засилена опасност от лавини! Бъдете внимателни и се консултирайте с планинарите от хижа Безбог преди да предприемете по вашия маршрут!Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрут в Пирин: х. Безбог - връх Полежан:

Информация: http://www.bgmountains.bglink.net/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори