Маршрути в Пирин: Седловината Премката - хижа Бъндерица

Премката - заслон Казана - хижа Бъндерица

Travel Steps 15426 23-04-2013

Началната точка - Премката е сред най-високо разположените седловини в Пирин. Най-ниската точка на Премката е 2660 м. над морското равнище и свързва най-високия връх в Пирин - Вихрен (2914 м.) и едва няколко метра по-ниския  връх Кутело (2908 м.). Не бива да бъркате Премката с другата близка седловина - Кончето. Кончето свързва връх Кутело с близкия вр. Бански суходол (2884 м.). Общото между Премката и Кончето е, че и двете седловина са изключително опасни, особено зимно време. И при двете има опасност от подхлъзване и загуба на равновесие, въпреки направения помощен парапет. Пропастите от двете страни са изключително стръмни, съставени единствено от голи скали, без много растителност.

 

Крайната точка - Крайната точка на този кратък маршрут в Пирин е хижа Бъндерица. Хижа Бъндерица се намира на 1810 метра надморска височина, което спрямо минималната височината на Премката означава денивелация от около 850 метра. Хижата е добре оборудвана и сред най-големите в Пирин.

 

Маршрутът е живописен и сравнително кратък, но въпреки това е много опасен. През зимата и началото на пролетта съществуват няколко места, където има опасност от лавини. Повечето маршрути в района са известни със своята лавинна опасност. Бъдете бдителни и се осведомете за състоянието на снега край връх Вихрен и Кутело, както и проходимостта на Премката и Казаните. Точно заради това сме го категоризирали като "Труден маршрут" (с червен цвят). Най-добре е да съчетаете маршрута с изкачване на връх Вихрен от хижа Вихрен по класическия (южен) маршрут, тъй като ще може да получите нужната информация от хижата. Този маршрут е подробно описан в: Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна

Още полезна информация ще намерите по-надолу, в точката "Още информация".

 

От Премката до дъното на циркус Големия Казан и заслон Казана (Елтепе)

Седловината Премката може да бъде достигната по два начина. Единият е ако покорите връх Кутело, минавайки през Кончето, а другият като връх Вихрен и продължите към Кутело. Като цяло, хижа Бъндерица се намира в източна посока спрямо Премката, затова и трябва да завиете на изток от седловината, към Големия Казан. Ако идвате от Вихрен изток се пада ваше дясно, а от Кутело - ваше ляво.  Първоначалният склон не е стръмен, но изведнъж наклонът се усилва. Постепенно страничните склонове на Големия казан започват да се доближават. Първо ходите от северната (лява) страна на склона, а после от южната (дясна). След като преминете тясното дере и склоновете отново се раздалечат - вече сте в дъното на Големия Казан. Там ще видите и малкия заслон Казана, известен още като Елтепе (или Ел тепе).

 

От заслон Казана до хижа Бъндерица

Достигайки заслон Казана има два варианта за слизане. Единият е през циркуса Малкия Казан или да сечете склона на връх Вихрен. Недостатъкът на първия вариант е, че склонът е твърде стръмен и опасен, особено зимата. За препоръчване е да продължите плътно до стената на Вихрен, докато не стигнете до въжето за Джемджиевия ръб. Продължавате да ходите на север докато по неособено стръмен склон стигнете до дъното на циркуса Малкия Казан. Пътят в тази отсечка е лавиноопасен и трябва да сте бдителни зимата и началото на пролетта. До Малкия Казан има вариант да слезете и право от връх Кутело, но този маршрут е възможен единствено лятно време или поне при добри метеорологични условия. Както и при голям опит, разбира се, тъй като е доста стръмен.

Пресичате дъното на Малкия Казан в североизток. От това място има два начина да стигнете до хижа Бъндерица. Единият от двата маршрута е достъпен през летния сезон и е относително лесен. От изхода на циркуса продължавате директно надолу и ще достигнете пътека, водеща до Бъндерица. Вторият маршрут е да завиете на югоизток и да започнете слизане по стъпаловиден склон, докато не стигнете малка гора. Продължавате по пътеката през нея и скоро тя ще ви отведе до самата хижа Бъндерица. Ако има висока опасност от лави, маршрутът през гората е по-безопасен, отколкото ако продължите директно по улея, минаващ през гората.

Важно: Имайте предвид, че и двата маршрута са лавиноопасни. Нужно е да подходите внимателно и при недостатъчно информация или съмнения, че съществува опасност да прекратите прехода.


Още информация

Още маршрути в Пирин

Пътеводител за връх Вихрен

Информация за хижа Вихрен

Информация за хижа Бъндерица

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Пирин: Седловината Премката - хижа Бъндерица:

Информация: http://www.bgmountains.bglink.net

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори