Маршрути в Рила: Маршрут за изкачване на връх Мальовица

ЦПШ Мальовица - хижа Мальовица - връх Мальовица

Travel Steps 90837 11-06-2020

Връх Мальовица се намира в северозападния дял на Рила. Мальовица е висок 2729 м. и е един от най-живописните върхове в България. Въпреки че не е сред първенците у нас, върхът не трябва да бъде подценяван. Зимно време изкачването на Мальовица е едно от най-големите изпитания пред планинарите. В мъгла или виелица е трудно да се ориентира дори опитен планинар. Мальовица често е считан като символ на алпинизма в България. Северният склон на върха е една от най-трудните за изкачване стени, като за първи път е изкачена чак през 1938 г. Интересно е да се спомене, че северната стена на Мальовица е изкачена от двама българи, след като редица именити чужди алпинисти не съумяват да покорят отвесния маршрут. В следващите редове ще ви представим най-популярния маршрут за изкачване на връх Мальовица - с начална точка ЦПШ Мальовица.

 

Основни точки от маршрута

  • ЦПШ Мальовица
  • Хижа Мальовица (Разклонение към Страшното езеро)
  • Еленино езеро (Панорамна гледка към Рилския манастир)
  • Връх Мальовица (2729 м. надморска височина)
  • На връщане се движите по същия път, както на отиване
 

 Връх Мальовица в Рила, гледан от местността край хижа Мальовица. Виждат се двата върха Малка и Голяма Мальовица, един пред друг. 

 

Първа отсечка - Как да стигнем до ЦПШ Мальовица и Природен парк Рила

До ЦПШ Мальовица води асфалтов път от най-близкото населено място - с. Говедарци. Най-близкият град е Самоков, отстоящ на около 20 километра от ЦПШ. Ако разполагате с автомобил най-добре е да спестите ходенето по асфалта и да започнете изкачването на Мальовица чак от ЦПШ. Освен този път има и пътека през гората, която е доста по пряка, но е желателно да не рискувате, ако не познавате местността. Достигайки до ЦПШ (Меча поляна) за първи път ще зърнете величествения връх Мальовица. Пред вас трябва да виждате и входът към Природен парк Рила.

 

Втора отсечка - ЦПШ Мальовица - хижа Мальовица.

Настоящият маршрут към Мальовица продължава в южна посока по долината на едноименната река Мальовица. Движите се срещу течението - все пак предстои изкачване. ЦПШ е с надморска височина около 1700 метра, докато хижа Мальовица е 1960 м. над морското равнище. Пътят е ясно различим и след около 30-45 минути ще ви отведе до хижа Мальовица. Наклонът е лек, а реката разхлажда околността през летните жеги. Няма как да се отклоните от маршрута до хижа Мальовица.

 

Бележка: Ако искате да отидете до Страшното езеро от хижа Мальовица започва пътеката към него.

 

 

Трета отсечка: хижа Мальовица - връх Мальовица

Наближавайки хижа Мальовица, околната растителност става все по-бедна. Горите липсват, а около вас ще виждате главно голи скали и храсталаци. Хижата е удобно място да хапнете и запасите с вода преди да поемете към върха. По маршрута няма повече чешми така че това сега е момента да напълните бутилките си с вода.

След хижа Мальовица вашият маршрут продължава на юг по бяло-червено-бяло маркировка. Лесно е да се ориентирате в местността, тъй като може би всички маршрути в южна посока ще ви отведат до Мальовица. Все пак, най-добре е да следвате реката. По пътя си нагоре ще преминете няколко тераси. Терасите са места, при които наклонът почти липсва за известно разстояние. Половин час след хижата ще достигнете и първата тераса, а след още половин час и до втората. На тази тераса ще видите паметни плочи на загинали планинари и алпинисти. Ще видите имената на големи български алпинисти, които са намерили смъртта си на различни точки по Земята, следвайки своя устрем да покоряват върхове.

След 20 минути започва и изкачването към Малка Мальовица. Наклонът рязко се увеличава и трябва да бъдете внимателни, заради множеството скали и сипеи, които трябва да преодолеете. Оттук започва и зимна маркировка по маршрута. След половин час изкачване ще стигнете до Елениното езеро. Следвайте червената маркировка, която е отбелязана по камъните. Тя следва най-лесният път по разхвърляните от природата камъни нагоре.

Внимание: През зимата, край Елениното езеро и маршрута до него, съществува опасност от лавини!

На север от Еленините езера се намират и Мальовишките езера. Достигайки ги (Еленините езера) ще имате възможност да си отдъхнете за кратко, преди следващото препятствие. А именно - стръмно изкачване до южното било на Мальовица. Времето за изкачване варира между 30 и 45 минути, като най-много зависи от издръжливостта и натрупаната умора. Поглеждайки от билото към долината на юг ще видите Рилския манастир. По билото продължавате на запад - право към Мальовица. Наклонът вече не е толкова сериозен, най-тежкото от маршрута вече е преодоляно. След около 30 мин. ще достигнете и до самия връх Мальовица.

 

Панорама от връх Мальовица

Достигайки връх Мальовица пред вас ще се открие прекрасна гледка към околните върхове и планини. Мальовица и един от най-живописните върхове у нас. От него ясно се вижда първенецът на Рила - връх Мусала (2925 м.), стоящ едва на 18-19 км. по права линия. На югоизток се вижда и хижа Рибни езера. Виждат се също Пирин, а в далечината дори и Витоша. Разбира се, от Мальовица ще видите и целият изминат от вас маршрут, както ЦПШ и хижа Мальовица. Както вече споменахме малко преди върха ще може да погледнете от високо различимите и масивни постройки на Рилския манастир.

 

Още маршрути в Рила, в района на Мальовица:

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: Маршрут за изкачване на връх Мальовица:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори