Маршрути в Рила: хижа Македония - село Бистрица

хижа Македония - Царев връх - село Бистрица

Travel Steps 8683 08-03-2013

Продължителността на маршрута е много голяма - около 13 часа. Препоръчва се за напреднали планинари и хора, познаващи района. Съществува голяма опасност от загубване и не се препоръчва да тръгвате при лошо време (или предпоставки за такова). Пътят от хижа Иван Вазов до село Бистрица е описано в друг маршрут, който може да видите по-надолу в "Още маршрути в Рила".

 

Първи етап: Хижа Македония - Царев връх

Хижа Македония е началната точка на този маршрут. Хижа Македония се намира в Рила планина, местност Мечи проход, на 2166 м. н. в. През първия етап от маршрута трябва да преодолеете разстоянието от х. Македония до Царев връх. За тази цел поемате по маркираната пътека към хижа Рибни езера. Пътят върви с леко изкачване. След приблизително час ще достигнете до разклонение - поемете по лявата пътека. Дясната пътека ще ви отведе до хижа Грънчар и хижа Рибни езера. Левия ръкав на разклонението ще ви доведе до Мечи връх (в подножието на който се намира хижа Македония). След около 30 минути ходене ще преминете и самият Мечи връх (2617 м.). Следва леко слизане и продължавате по добре очертаното било надолу. Надморската височина на която се намирате е около 2600 м., а Царев връх е висок 2376 м. В зависимост от темпото след около 5 часа спускане по билото ще стигнете до седловината Добро поле. Спускането към нея първоначално е стръмно, но след това наклонът се успокоява. От седловината пред вас, в западна посока, е изправен Царев връх (2376 м.). Местността е застлана с хвойна, която може да затрудни предвижването ви. След около 1:30 часа трябва да достигнете върха. От него се открива гледка към околните върхове Полич и двойният връх Калин.

Повече информация за хижа Македония

 

Втори етап: Царев връх - село Бистрица

От Царев връх описания маршрут продължава на северозапад и слизате към седловината между Царев връх и връх Ризваница (2360 м.). Пътят между двата върха ще отнеме приблизително 1 час. След вр. Ризваница продължавате на югозапад по странично, стръмно било, като избягвате директно спускане по склона. Използвайте стъпаловидната форма на рида, тъй като на места склонът може да е хлъзгав. След около 2 часа маршрутът ще ви отведе до малка, рядка горичка и кула за радиоразпръскване. Продължавате по билото, което на няколко пъти пресича черен път и след час ще достигнете няколко къщи. Оттук, завивате на юг, по черен път, който ще ви отведе до асфалтов път. Продължавате на дясно по асфалта и скоро ще достигнете автобусната спирка на село Бистрица.

 

Още маршрути в Рила:

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: хижа Македония - село Бистрица:

Информация: bgmountains.bglink.net

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори