Маршрути в Рила: Обиколка на Мусаленските езера

Боровец - хижа Мусала - заслон Ледено езеро

Travel Steps 21368 25-08-2013

Леденото езеро: най-високото от Мусаленските езера, снимано от връх Мусала

 

Освен, че Рила е най-високата планина на Балканския полуостров, тя е и най-богатата на води планина у нас. От Рила извира най-дългата река у нас - Искър и най-пълноводната - Марица. Също така на територията на планината има над 200 езера. Към тях спадат и Мусаленските езера. Те са седем на брой, но не трябва да ги бъркате със Седемте рилски езера. Името на Мусаленските езера идва от връх Мусала, по пътя към който се намират и самите езера. Обиколката е подходяща за хора, които искат да се разходят в планината без да се натоварват физически с изкачване на върхове. Най-лесният достъп до Мусаленските езера е от зимният курорт Боровец.

 

Първи етап: Как да стигнем до Боровец?

Най-близкият град до Боровец е Самоков, като разстоянието помежду им е около 10 километра. Пътят от София до Боровец е около 70 километра, а от Пловдив между 110 и 125 километра, в зависимост дали пътувате по магистралата и по пътя за Пазарджик. От София най-краткия път минава през Панчарево и най-големият язовир в България -  Искър и ще ви отнеме около час и половина с кола.

 

Втори етап: Боровец - кабинков лифт към хижа Ястребец - хижа Мусала

Най-добре е да използвате лифт, за да се изкачите до хижа Ястребец. Лифтът преодолява денивелация от над хиляда метра, която ако искате да изминете пеша първо ще ви натовари много, второ ще ви отнеме около 4-5 часа. Цената за двупосочен билет на човек е 10 лева (към август 2013 година), като има намаление за деца. Пътуването с лифта отнема около 30 минути и ще ви отведе до горната станция на кабинков лифт Ястребец. От нея трябва да се отправите към хижа Мусала. Пътят е равен и се изминава за 50 минути нормално ходене и преминава през ски пистата Маркуджик 2. Пътя спира до нова, завършена сграда, която е новата хижа Мусала. Към август 2013 тя все още не е въведена в експлоатация. Хижата е построена до бреговете на първото Мусаленско езеро - на 2389 м. надморска височина. Ако се огледате ще видите, че сте заобиколени от няколко доста стръмни и високи върхове. Най-близко до вас се намира връх Иречек (2852 м.), чийто склонове се спускат право към още две езера от групата. Поемете покрай брега на най-долното езеро и след няколко минути ще се озовете до плитко и едва забележимо езеро - това е второто езеро, като то е най-малкото и плитко от всички. След още няколко метра ще сте на бреговете на Каракашевото езеро. То е най-голямото от всички Мусаленски езера, а името му идва от удавил се в него турист.

Бележка: Ако погледнете в северозападна посока от хижа Мусала в далечината ще различите връх Мусала и станцията на върха.

 

Трети етап: Алековото езеро и неговите съседи

За да продължите към останалите Мусаленски езера трябва да се върнете към хижа Мусала и да поемете по пътеката, водеща до връх Мусала. През повечето летни дни има много туристи решили да покорят балканския първенец и трудно ще сбъркате пътеката. Предстои ви стръмно изкачване по камъни, което може да бъде спестено чрез по-обиколен, но не толкова стръмен път. Отбивката за обиколния път е в дясно от стръмнината и лесно различима. По който и път да поемете, малко след като преодолеете височината ще достигнете до малко езерце. То е четвъртото Мусаленско езеро и в летните дни е доста плитко. Продължете по пътя за връх Мусала и след няколко минути ще видите бистрите води на Алековото езеро. То е петото езеро от групата и носи името на връх Алеко (2713 м.), в дъното на чийто склонове се намира и самото езеро.

Както вече сте разбрали пътят ви съвпада с този за изкачване на Мусала. След около 15 минути ходене ще стигнете и предпоследното езеро - шестото. Намира се близо до подножието на връх Безименен (2792 м.), като надморската височина на езерото е 2672 м. и дълбочина около 6 метра.

 

Четвърти етап: Леденото езеро

Леденото езеро е най-високо разположеното езеро от групата и е последната спирка от вашата обиколка. Няма да е грешка ако кажем, че то е и черешката на тортата, тъй като то е най-дълбокото и може би най-красивото от всички. Красотата му до голяма степен се дължи на кристално чистите му води и стръмните склонове, спускащи се към него. Тези склонове са на три от шестте най-високи върхове у нас - Мусала, Малка Мусала и Иречек. До Леденото езеро ще стигнете за около 20 минути ходене по пътеката, а за ориентир може да ползвате пирамидалната сграда на заслон Ледено езеро (известно още като заслон Еверест). Заслонът е построен близо до бреговете на езерото и е последния пункт преди връх Мусала.

Ако искате да направите хубави снимки на езерата е нужно да се качите малко нагоре, следвайки маршрута към Мусала. На някои от завоите се открива прекрасна гледка към всички Мусаленски езера с изключение на второто и третото (Каракашево езеро).

 

Други маршрути в района на Мусаленските езера

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: Обиколка на Мусаленските езера:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори