Маршрут до Седемте рилски езера (пълна обиколка)

хижа Рилски езера - Сълзата, хижа Седемте езера - хижа Рилски езера

Travel Steps 80907 30-08-2013

Седемте рилски езера са най-посещаваната езерна група у нас. Намират се в централната част на Рила и са разположени между 2100 и 2535 метра. Сред тях са разположени цели две хижи - хижа Рилски езера и хижа Седемте езера. Интересът на туристите се засилва през 2009 година, когато между хижа Пионерска и хижа Рилски езера е изграден модерен лифт, който значително улеснява достъпа до Седемте рилски езера.

 

Част от Седемте рилски езера - Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро

 

Първи етап: До хижа Рилски езера

Най-близкото населено място до Седемте рилски езера е Сапарева баня. Ако пътувате от София най-добрият път минава през Дупница, тъй като трафикът е улеснен от откритата през 2013 година магистрала. Вече стигнали до Сапарева баня продължите по пътя към Паничище. Пътят е добре означен, като на всяко кръстовище присъстват сини знаци означаващи посоката и разстоянието до Паничище и долната лифтена станция. Пътят към лифта в началото е в много лошо състояние, но по-нагоре пътят е реновиран. През летните почивни дни трябва да знаете, че е много трудно да откриете място да паркирате, така че е добре да тръгнете възможно най-рано към Седемте рилски езера. Оттук имате два избора. Единият е да се качите с лифта, който е на цена 18 лева през август 2013 година. Лифтът ще ви отведе до хижа Рилски езера за около 20 минути. Вторият вариант е да се качите пеша към хижата. Пътят е широк и по него минават джипове. Намира се на около 50 метра от долната станция. Ще го изминете за около 1:20 минути, но пазете енергията си и не влагайте много сили през първите няколко склона, защото бързо ще се изморите. Пътят е добре маркиран като има табелки и маркировка. Маркировката, която трябва да следвате е с ЧЕРВЕН цвят. След около 50 минути ходене горският път ще ви отведе близо до лифта и скоро ще мине директно под него. Следете пътят, криволичещ под въжената линия и скоро ще видите масивната сграда на хижа Рилски езера.

 

Втори етап: х. Рилски езера - Бъбрека - Окото-Сълзата

Пътят към Бъбрека е в дясно от вас, гледайки към хижата. Възвишението е голямо и не трябва да го подценявате. Не се юркайте нагоре по склона, а преценете силите си и поддържайте равномерно и постоянно темпо. Това е по-добре отколкото да бързате в началото и да се налага да правите почивки нагоре. След 20 минути ходене ще сте преодолели това препятствие. Насочете се по отъпканата пътека която криволичи близо до ръба. Ходейки по нея пред вас ще се открие гледка първо към хижата и Долното езеро, а по-късно към Рибното, Трилистника и Близнака. След около още 40 минути по маршрута ще виждате циркуса на Бъбрека. То е в дясно от вас. Може директно да пресечете поляната и да поемете право надясно. Ще видите отблизо първото от Седемте рилски езера. Дори в топлите августовски дни, все още има остатъци от лед по стръмните склонове над Бъбрека.

 

Следваща цел: езеро Окото

Езеро Окото се намира на възвишение в ляво от Бъбрека (когато сте с лице към езерото). Продължете по брега на езерото и след няколко минути ще сте до мястото, където водите му се оттичат към Близнака и другите долни езера. Тръгнете по стръмната пътека нагоре. Маркировката е нова и е почти невъзможно да се объркате. Тук също важи правилото от преди малко - не изхабявайте силите си в бързане в началото. Движете се равномерно нагоре и ако се уморите правете кратки и чести почивки, отколкото да се заседявате дълго на едно място. Изкачването на склона ще ви отнеме приблизително 25 минути. Пред вас ще се разкрият тъмносините води на езеро Окото, което е най-дълбокото от Седемте рилски езера и най-дълбокото ледниково езеро на Балканския полуостров. Дълбочината му е 37.7 метра.

 

Сълзата: най-високото от Седемте рилски езера

Вашият маршрут за обиколка на Седемте рилски езера продължава с още едно изкачване. То ще е и последното. Езеро Сълзата е с надморска височина от 2535 метра, но за да го достигнете ще трябва да изкачите няколко метра повече. Стоейки с лице към Окото погледнете на ляво - Сълзата се намира зад възвишението, което виждате. Пътеката нагоре е ясно различима и пълзи нагоре със завои, подсичащи върха. Отново следвате червената маркировка, която и тук е добре поддържана. Изминаването на маршрута до Сълзата ще ви струва около 25 минути ходене. Когато стъпите на върха пред вас ще се открие панорамна гледка към всички езера, както и няколко върха около тях. Като се обърнете с лице към възвишението над вас ще гледате точно към Отовишкия рид. Далеч на дясно е връх Отовица (още познат като Отовишки връх - 2696 м.). Обърнете се към четирите долни езера - до тях, в дясно, се извисява връх Харамията (2465 м.). От това място е идеално място за панорамни снимки на Седемте рилски езера.

 

Трети етап: Сълзата - Близнака - Трилистника

Оттук насетне вече няма да имате сериозни изкачвания по маршрута. Предстои ви да слезете около 320 метра надолу. Трябва да се върнете по пътеката, по която дойдохте от Окото и след това да слезете обратно към Бъбрека. Отбивката за Близнака се намира близо до мястото, където водите на Бъбрека се оттичат надолу. Тя е ясно забележима и е трудно да я объркате. Спуска се стремеглаво надолу и ще ви отведе до Близнака за около 10 минути (смятано от Бъбрека). Близнака е най-голямото езеро от Седемте рилски езера. За Трилистника продължете по пътеката, по която до момента ходехте. Разстоянието се изминава за около 5 минути. Трилистника има неправилна форма. Маркировката ще ви отведе до стеснение и ниска бетонена стена. Прекосете внимателно през нея и проследете планинската лятна маркировка.

 

Четвърти етап: Трилистника - Рибното езеро - Долното езеро

Предстои ви да обиколите последните две от Седемте рилски езера. Те са и най-ниско разположените от всички. Лятната маркировка ще ви прекара покрай малко хълмче. След няколко минути спокойно ходене срещу вас ще се разкрие Рибното езеро и хижа Седемте езера. Хижата е на брега отсреща. Рибното езеро е най-плиткото от Седемте рилски езера. През 2013 година се забелязва буйна растителност по южния му бряг, което е първи признак за заблатяване. Заобиколете Рибното езеро покрай левия му (западен) бряг и следвайте добре познатата ви лятна маркировка - вашият най-добър спътник в планината през лятото. Остава още едно езеро до края на вашата пълна обиколка на Седемте рилски езера (Можем шеговито да го наречем "Голям шлем). Долното езеро е най-ниското от всички. От Рибното езеро, пътят рязко се спуска надолу и криволичи по камъните и ниски иглолисти растения. След няколко минути ще стигнете до разклонение. Ако не желаете да ходите до Долното езеро - продължете на ляво, макар че ви препоръчваме да не се отказвате точно сега. Пътят към последното езеро продължава на дясно и преминава през малко поточе - едната му страна идва от оттока на Рибното езеро, а другата от Долното. Това е началото на река Джерман. След 5-10 минути ще достигнете западния бряг на Долното езеро. Край бреговете му плуват малки пасажи от риби, но не се изкушавайте да им давате храна.

 

Последен етап: Долното езеро - хижа Рилски езера

Като сте готови за тръгване от Долното езеро трябва да се върнете няколко метра по пътя, по който дойдохте. Минете от левия бряг на река Джерман и се насочете в посока хижа Рилски езера. Оттук вече няма и следа от лятната маркировка и ако смятате, че ще се загубите се върнете още, до разклона където поехте на дясно. В противен случай маршрутът ви продължава по ясно забележима пътека, която продължава да се спуска. След няколко минути ще стигнете до табелка със зимна маркировка, сочеща към хижа Рилски езера. Следвайте стрелката. От време на време поглеждайте нагоре и търсете с поглед стълбовете на зимната маркировка. След кратко и не много стръмно изкачване, тя ще ви отведе на гърба на хижата. Това е и краят на вашето дълго пътуване през едно от най-красивите места в България - Седемте рилски езера. Приятно прекарване!

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрут до Седемте рилски езера (пълна обиколка):

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори