Маршрути в Рила: Маршрут до Седемте рилски езера

хижа Рилски езера - Бъбрека, Окото - езеро Сълзата

Travel Steps 100846 30-03-2013

Част от Седемте рилски езера - Окото (в ляво) и Бъбрека (долу в дясно).

 

Седемте рилски езера е езерна група в Северозападна Рила, близо до Природен парк Скакавица. Името им идва от техния брой - седем. Разположени са стъпаловидно по склоновете, като най-високо разположеното езеро е Сълзата (2535 м.), а най-ниското е Долното езеро (2095 м.). Седемте рилски езера са свързани помежду си с малки поточета, които се превръщат в доста буйни при топенето на снеговете през пролетта и началото на лятото. Седемте рилски езера са част от Стоте национални туристически обекта и една от най-посещаваните природни забележителности в България. Пикът на туристи към езерата е лятно време. Освен красотата си, Седемте рилски езера са разположени в една от най-интересните местности - намират се близо до най-високия водопад в Рила - Скакавица, както и близо до интересни планински маршрути в Рила.

Още за водопад Скакавица: Най-красивите водопади в България

 

Първи етап: до хижа Рилски езера

Хижа Рилски езера е началната точка за най-известния маршрут за обиколка на Седемте рилски езера, минаващ през Бъбрека, Окото и изкачващ се до Сълзата, откъдето се открива прекрасна гледка до всичките седем езера. Най-близкия изходен пункт до хижа Рилски езера е град Сапарева баня. От Сапарева баня асфалтов път ще ви отведе за около 30 минути с кола до района на хижа Пионерска. От нея до хижа Рилски езера води чисто нов седалков лифт. Най-добре е да отидете до лифта с кола, за да спестите време.

Още информация за хижа Рилски езера.

 

Втори етап: Хижа Рилски езера - обиколка на част от Седемте рилски езера

Хижа Рилски езера е особено оживена през летните месеци. Ако желаете да се подкрепите преди обиколката може да загубите време в чакане, така че е препоръчително да сте приготвили храна за из път, за да имате повече време за езерата.

За да продължите по маршрута към езеро Бъбрека трябва да поемете надясно (гледайки към хижата). Наклонът рязко се увеличава и тук е първото място, където може да усетите трудност при изкачването. Преодоляната височина е около 50-60, но за много кратко време. Езеро Бъбрека се намира в равнинна област и засега няма други изкачвания. Следвате пътеката, която е ясно очертана от туристите. Бъбрека се намира в дъното на голям циркус, в който и лятото има сняг. Пътя е приятен и няма да имате проблеми с ориентирането. Идва ред на следващото по-сериозно изкачване и то е към езеро Окото. Окото е най-дълбокото циркусно езеро у нас - 37 и половина метра. Склонът е доста стръмен и преодолява около 150 метра денивелация. Пътеката е една и също няма начин да я сбъркате, особено лятно време. След около 30 минути изкачване ще стигнете и до езерото. За жалост, от Окото се не се открива пълна гледка към всички езера. Най-добре се вижда Бъбрека. Много е важно да внимавате, когато преминавате по сняг и лед - може да се окаже тънък и да пропаднете.

 

Трети етап: до върха на Седемте рилски езера

За да е завършена вашата разходка в Рила и да се насладите напълно на Седемте рилски езера трябва да се изкачите до езеро Сълзата. То е най-високото от езерната група и най-добрия път е през езеро Окото. От него до Сълзата е и последния склон от разходката през Седемте рилски езера. Склонът не е толкова стръмен и преодолява приблизително 90 м. денивелация. Пътеката е ясно очертана и не е опасна. Сълзата има тънка ледена покривка дори и през лятото. На малкото възвишение пред него има каменни пирамиди, направени от туристи. От възвишението се виждат всички останали езера от езерната група и се открива прекрасна гледка към околността. От езеро Сълзата води пътека до местността Раздела и към хижа Иван Вазов и хижа Мальовица.

Маршрутът за Седемте рилски езера е изключително приятен и лесен през лятото. На практика не съществува възможност да се загубите, но е добре да внимавате.

 

Други маршрути за Седемте рилски езера

Маршрути в Рила: хижа Рилски езера - хижа Иван Вазов (Обиколка на Седемте рилски езера - Долното и Рибното езеро)

Още маршрути в Рила

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: Маршрут до Седемте рилски езера:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори