Пирин: Маршрут до връх Вихрен - северна страна

хижа Вихрен - - връх Вихрен

Travel Steps 19444 20-09-2012

Връх Вихрен е вторият по височина в България след Мусала и третият на Балканския полуостров. Висок е 2914м., а най-подходящото време за изкачването му е през периода юли - края на септември. Маршрутите за изкачване са два като тук ще ви опишем по-трудния (но и по-красив), изкачваш Вихрен от северната му страна. Маршрутът минава през Джамджиевите скали, отделящи Казаните от местността на хижа Вихрен. Този маршрут се препоръчва за опитни планинари, така че недейте да рискувате. Ако не се чувствате достатъчно подготвени прегледайте традиционния маршрут за изкачване на Вихрен.

 

Първа отсечка: хижа Вихрен - разклонът

Изходната точка на машрута е хижа Вихрен, която се намира на около 12 километра от Банско. Най-удобния транспорт до Банско е колата, но е препоръчително да не тръгвате с нея нагоре към Вихрен, тъй като може да намерите трудно място за паркиране. На около 200 метра преди да стигнете до хижа Вихрен (вашата начална точка) ще видите пътечка, водеща до Байкушевата мура на възсраст от около 1300 г. Достигайки хижа Вихрен трябва да поемете по стръмен склон на изток от хижата. Склонът е осеян с клекове и сипеи, така че бъдете внимателни. След около 200 метра ще достигнете до разклонение. Дотук маршрутът съвпада с маршрута за изкачване на Вихрен от южната страна. За да продължите към северозападния край на върха трябва да изберете дясното разклонение, а ако искате да качите Вихрен по по-лесния маршрут - лявата. Макар по-дълъг и труден от обикновения маршрут за изкачване на Вихрен, този от северната страна е далеч по-живописен и красив.

 

Втора отсечка: До връх Вихрен по северната му страна

Поемайки по дясната страна ще обходите Вихрен откъм северозападната му част. Първия етап от изкачването ще ви отнеме около час, в зависимост от подготовката ви. Етапът продължава докато пресечете Джамджиевите скали. На това място ще направите остър завой, поемайки на запад. Пътеката е изсечена в скалите и трябва да сте изключително внимателни докато преминавате. След око 15тина минути ще достигнете малкия заслон Ел тепе (или заслон Казана). Край Ел тепе ще видите постоянния снежник в подножието на Вихрен. Самият заслон е построен точно заради изучаването на снежникя. Над Ел тепе ще видите стената на връх Вихрен (висока 300 метра) и циркуса Казаните. Пътеката минава през циркуса и след кратко изкачване (на места отвесно) излиза на седловината разделяща Вихрен от връх Кутело. Изкачването нагоре ще ви предложи впечатляващи гледки. Достигйки най-отгоре трябва да поемете по югозападната страна. Ако поемете на север ще стигнете до връх Кутело и Кончето. Тръгвайки към върха трябва да сте особено внимателни, заради множеството сипеи и наклонът на пътеката. Бъдете концентрирани и пресмятайте всяка стъпка, тъй като склонът е опасен и не бива да бъде подценяван. Ако не се чувствате достатъчно подготвени - не рискувайте с изкачване Вихрен по този маршрут. Оттук насетне ви очаква същинското изкачване на Вихрен. Пътеката е ясно различима, а пътят до върха е в зависимост от личните ви умения и метеорологични условия. Обикновено отсечката се изминава за около 45 минути до час. Веднъж стъпили на Вихрен пред вас ще се разкрие впечатляващата гледка към околните върхове, както и към Кончето и връх Кутело, който е едва няколко метра по-нисък от Вихрен. Ако сте изморени от изкачването на Вихрен от северозападната му част, на слизане може да поемете по лесния туристически маршрут. Задължително проверете метеорологичните условия в района на Вихрен, преди да тръгнете и запомнете, че в планината времето се променя изключително рязко и бързо!


Повече информация за изкачване на връх Вихрен

Хижи в България - Хижа Вихрен, Пирин

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Пирин: Маршрут до връх Вихрен - северна страна:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори