Рила: Маршрут до връх Мусала

Боровец - хижа Ястребец, хижа Мусала - връх Мусала

Travel Steps 66246 25-08-2013

Ясно небе над връх Мусала. Снимка от брега на Алековото езеро.

 

Със своите 2925м. връх Мусала е най-високият връх както в България, така и на Балканския полуостров. Въпреки че е най-висок у нас, покоряването му не е трудно и е често избирана дестинация за планински туризъм през почивните дни. През средно 254 дни от годината връх Мусала е покрит със снежна покривка. В зависимост от метеорологичните условия, Мусала е достъпен през цялата година, а през летните месеци (и най-вече август) времето е приятно и топло, което помага изкачването му.

 

Първи етап: Боровец - хижа Мусала

Началната точка за изкачване на връх Мусала е курорта Боровец. Може да стигнете до Боровец с кола, или да вземете автобус от Самоков. От Боровец има кабинков лифт до хижа Ястребец (вашата първа спирка), като работното му време е от 9:00 до 17:00, всеки ден, с изключение на сряда и четвъртък (актуално към август 2013). Ако се качите на лифта ще си спестите около между 4 и 5 часа труден преход, който не е подходящ за всеки турист. Пътят с лифта се изманава за около 30 минути. Пристигайки при хижа Ястребец ви предстои около час преход по маркираната пътека до хижа Мусала (вашата втора спирка). Пътеката пресича хълма Маркуджик, добре маркирана е, а преходът е сравнително лесен тъй като няма стръмни и опасни участъци. Горе-допу по средата на пътя е и ски пистата Маркуджик 2.

 

Втори етап: хижа Мусала - заслон Леденото езеро (заслон Еверест)

След като достигнете до хижа Мусала ви остават около 3 часа преход до самия връх. До нея се намират и първите три езера от езерната група Мусаленски езера, които ще бъдат ваш спътник през целия преход до върха. Маршрутът към следващата точка започва от северната страна на езерото, намиращо се до хижата. Изкачването е стръмно, но се преминава бързо. След около час ходене ще достигнете до Алеково езеро, а след още половин час - до Леденото езеро и до заслона, носещ същото име. Сградата на заслона е със специфична пирамидална форма, различава се лесно и ще ви служи като ориентир по пътя.

Снимки на Леденото езеро

 

Трети етап: заслон Ледено езеро - връх Мусала

Достигайки заслон Леденото езеро ви остават 30-тина минути нагоре до връх Мусала. От заслона има два пътя нагоре - летния и зимния туристически маршрут. За предпочитане извън зимния сезон е да следвата летния маршрут, тъй като е по-лесен, докато зимния е стръмен, но обезопасен с въже. Бъдете внимателно по пътя нагоре, тъй като има места, на които камъните се ронят и може лесно да паднете. Хубаво е да пазите дистанция с останалите изкачващи се и да не се движите близо до ръба.

На слизане се върнете по същия маршрут. За разнообразие от Мусала може да се спуснете по зимната маркировка, но през лятото това може да се окаже по-бавният вариант.

Снимки на Мусала

 

Други маршрути в района на връх Мусала

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Рила: Маршрут до връх Мусала:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори