Камен дел - мястото откъде ще видите София надлъж и нашир

Предложение за всеки за разходка през уикенда

Travel Steps 32261 10-09-2012

Малко хора знаят къде се намира Камен дел, но ако отидете ще останете наистина доволни! Камен дел е връх на планина Витоша и най-интересното , е, че от него се вижда цяла София. Когато сте в София и погледнете към Витоша на преден план ще видите скалист връх, точно по средата – това е Камен дел.

Решихме да го посетим през уикенда, като се чудихме как да стигнем. Попитахме наши приятели и те ни упътиха, че трябва първо да стигнем до хижа Алеко, а след това си има обозначен път до Камен дел. Така и направихме. Потеглихме с колата към хижа Алеко рано сутринта, за да изпреварим големите летни жеги, а и да не се налага да бързаме по пътя. Взехме достатъчно вода, тъй като се очертаваше топъл ден и потеглихме нагоре. Пътечката, по която тръгнахме, се пада леко вдясно от хижа Алеко. За всеки случай попитайте някой от туристите наоколо. Малко след нея преминахме през едно мостче върху морени – първата ни спирка за снимки по пътя! Продължихме и минахме през една прохладна гора и скоро излезнахме на широк път с два разклона. Внимавайте – единият разклон, този нагоре, е към Черни връх, а другият е към Камен дел. Вторият се пада вдясно, а при първия има леко изкачване, така че няма да ги сбъркате! Ако пък случайно поемете по пътеката за Черни връх около 100 – 150 метра напред има табелка за пътека вдясно, водеща към заслон до Камен дел. Пътят се оказа доста по-лек отколкото очаквахме, като почти през цялото време е равен и няма големи изкачвания. След около час и 30 – 2 часа стигнахме и до Камен дел. Внимавайте, тъй като скалите се оказаха доста паянтови и човек лесно може да падне, а надолу склонът е отвесен и каменист... Ако не сте взели със себе си фотоапарат ще съжалявате! От Камен дел се вижда абсолютно цяла София, всички квартали и дори Копитото – като погледнете вляво, леко надолу. Гледайки към София завъртете поглед на ляво – в далечината ще видите Панчарево. Познахме го по езерото, което отразяваше слънчевите лъчи и по тръбите, спускащи се до един от ВЕЦовете, намиращи се край Панчаревското езеро. Гледката беше наистина прекрасна и в ясното време се виждаха както планините на север от София, така и полята на изток, въобще цялото Софийско поле! На тръгване времето рязко се промени, от слънчево става мрачно. Малко по – късно, по пътя към хижа Алеко ни заваля и дъжд. Е, поне беше топъл летен дъжд, а и точно бяхме свършили водата!

Ако отделите повечко време може и да се качите в един ден и до Черни връх, или пък първо да качите Черни връх и след това да се отклоните към Камен дел и в крайна сметка да се върнете към хижа Алеко. Ако времето е хубаво и топло (но не прекалено) времето ще ви стигне и за двата върха, дори и да не сте опитни планинари.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Камен дел - мястото откъде ще видите София надлъж и нашир:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори