Австралия

Австралия и Океания
Австралийски долар (AUD)
От +6 до +8 часа
230V

Австралия – мечтана дестинация за почивка! Прекрасно време, слънце, страохотни плажове и много забавления! Какво повече може да иска човек? Австралия притежава всичко това! Австралия е и любимо място на сърфистите от цял свят. Страната е 6-тата по площ в света, което определено ще предложи разнообразие от забавления по време на вашата почивка. Като цяло може да разделим Австралия на две части – градовете около океана и вътрешната част на австралия. Ако сте решили да се отдадете на повече приключения задължително включете във вашата почивка обиколка на забележителностите във вътрешата част на Австралия. Тук се намира една от най-големите пустини света, както и тук е мястото където се срещат най-много отровни змии, така че бъдете нащрек! Бъдете сигурни, че сте подбрали правилното облекло, както и че сте взели подходящо количество провизии за всеки случай. В Северната територия в Австралия се намира скалният феномен Улуру, както е наричан от кореното население на Австралия – аборигените. Въпреки внушителните си размери Ейърс Рок (другото име на Улуру) не е планина, а е най-големият монолит от пясъчник в света. Ейърс рок е едно от най-впечатляващите чудеса на природа и определено трябва да го включите във вашата почивка в Австралия. Тъй като Улуру е свещено място за аборигените не е изцяло достъпен за туристи, някои от свещените места са забранени за посещение, но местните екскурзоводи с охота ще ви разкажат значението им. Освен всичко на разположение са и полети над Ейърс рок, така че можете да снимате тази природна забележителност и от въздуха! Заради голямото значение на Улуру за аборигените са забранени изкачвания на скалата. Ейърс рок е най-впечатляващ по залез или изгрев, тъй като светлината се пречупва и скалата придобива съвсем различни цветове.

Австралийска пустина определено е място, което изобилства от природни забележителности. В близост до Улуру се намира и Ката Джута (или планината Олга), които също свещени за аборигените. Ката Джута представлява десетки на брой обли скали, а най-високата скала е връх Олга – 546 м. височина.

Тъй като Австралия е отделена от останалия свят, еволюцията на животните се е развила по друг път. В Австралия се намират единствените двуутробни животни в света. Австралийците ревниво пазят своята флора и фауна и поради това е забранено на континента да бъдат внасяни храни от туристите. Едно от най-известните двуутробни животни и символ на Австралия е кенгуруто. В Австралия се намират и единствените диви камили, както и още едно уникално животно – коалата. Навсякъде из страната има зоологически градини, паркове и резервати, където можете да зърнете тези животни.

Нека все пак поговорим малко и за океана и австралийското крайбрежие – определено не по-малко вълнуващо място за почивка. Близо да брега се намира Големият бариерен риф – най-големият жив организъм на планетата. Освен това Големият бариерен риф е и единственият жив организъм, видим от Космоса. Възрастта му е над 8000 г. И предствавлява система от коралови рифове и острови с обща дължина над 2000 км. Ако планирате почивка в Австралия задължително прегледайте условията за круиз около Големия бариерен риф, определено ще бъде незабравимо преживяване. Не забравяйте и да се гмурнете в кристалните води на Тихия океан. Вземете и фотоапарат за подводно снимане, тъй като местната флора и фауна не е за изпускане.

Вярваме, че една почивка в Австралия ще остави незабавими спомени у вас!

 

Пари и валута в Австралия

Валутата в Австралия е Австралийски долар. Това е една от най-търгуваните валути в света и е официална в много други страни около Австралия. Лесно може да се сдобиете с австралийски пари както в обменните бюра, така и в банките. Ако нямате налични пари спокойно използвайте кредитни карти. Имайте предвид, че повечето стоки и услуги в Австралия имат начислена към цената 10% такса. Това не се отнася за основните храни.

 

Бакшиши в Австралия

През последните десетилетия отношението на бакшиша в Австралия се е променило. За разлика от преди, сега е нещо почти задължително при изискано обслужване. Размерът му е между 10 и 15%.

 

Говорими езици в Австралия

Интересно е, че Австралия няма официален език. Австралийците говорят главно английски, така че няма да имате проблем с комуникацията.

 

Щепсели и контакти в Австралия

Напрежението на мрежата е 230V, 50Hz. Контактите и щепселите са проблем, тъй като се използват единствено в Австралия и Океания и Аржентина. Трудно ще намерите такъв накрайник в България, но и да заминете без него няма да е фатално. Накрайници за подобен тип щепсели лесно се намират в Австралия.

 

Часова разлика между България и Австралия

Часовата разлика между България и Австралия е +8 часа. Тя се отнася за източния бряг на Австралия, където е и съсредоточен големият туристически поток. В Центрнална и Западна Австралия часовата зона е съответно +7 часа и половина (+7:30) и +6 часа.

 

Още информация за Австралия

  • Виза за Австралия: За да посетите Австралия като турист е нужна виза.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Австралия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори