Австралия и Океания

Население на Австралия и Океания: 35 670 000 души.

Площ на Австралия и Океания: 8 536 716 кв. км.

Австралия е шестата по площ държава в света

Австралия заема 90% от цялата площ на Австралия и Океания, както и 64% от населението.

Големият бариерен риф е най-големият жив организъм в света.

В много от държавите в Австралия и Океания е забранено внасянето на храни от други държави.

Най-високата точка в Австралия и Океания е връх Косцюшко (2228 м.)

Това са може би най - екзотичните части на света! В Океания се намират едни от най - скъпите курорти в света - във Френска полинезия. Това е и една от най - прималивата точка за сърфистите по света (освен Хаваи, разбира се). Разликата между Австралия и Океания от другите континенти е, че те наистина са сериозно отдалечени и са единствено достъпни чрез самолетни полети. Дори самите острови са сериозни раздалечени, което създава проблеми с пътуването между тях. Разбира се, това има и своите плюсове! В Австралия и най - вече в Океания, може да видим един екзотичен, но много просто живот на местните хора, без шума от големите градове, без мръсотия и замърсяване, които са характерни за всички други континенти (най-вече Европа, Северна Америка и Азия). Тъй като всичките държави от Австралия и Океания са острови, общата брегова линия е изключително дълга и заедно със страхотния климат, предлага на туристите възможност за незабравими почивка и отдих.

Любопитно е, че заради отдалечеността на Австралия и Океания от другите континенти в света тук се е запазила неповторима флора и фауна. Австралия е единственото място в света, където можете да видите двуутробни животни. Кенгуруто е един от символите на Австралия, а Кивито - на Нова Зеландия.

 

История на Австралия и Океания

Историята на Австралия и Океания не е най - важното нещо за местните хора. Тя не е толкова бурна, колкото европейската или азиатската история. Местните жители са главно разделени от племена, населяващи съответните острови. Рядко се е стигало до сблъсъци между тях, а и никое от това племе не се е развило през годините до държавност или пък империя.

Свидетелства за населяване на Австралия и Океания има отпреди 40 000 г.Аборигените, както е наричано коренното население на Австралия, съществува и до днес, макар и частично асимилирани от европейските заселници. Аборигените са били ловци и номади, като това все още важи за някои аборигенски племена. Интересен е начинът на ловуване - използвали са оръжие наречено бумеранг, което не се среща никъде другаде в света. Някои от свещенните земи и места за аборигените са защитени от австралийските закони в днешно време.

През 17 и 18 век европейските мореплаватели стигат и до Австралия. Първите, стигнали до Австралия са холандците - Вилем Янсзон през 1606г. След няколко мореплавания с изследователска цел, холандците преценяват, че Австралия не е подходящата за колонизация и е изоставена като цел. По - късно това прави Британската империя. Британците използват по онова време Австралия и Нова Зеландия за места, където заточвали затворниците. След няколко века колониален живот, през 20ти век държавите от Австралия и Океания (и най-вече Австралия и Нова Зеландия) получават независимост от Британската империя, но продължават да са част от Общността на нациите.

 

География на Австралия и Океания

Австралия и Океания се разпростират на голяма площ в южната част на Тихия океан. Реално те не граничат с никой континент по суша. На север, може да се каже, че граничат с Югоизточна Азия, а на запад с Индийския океан. На юг се намира единствено Антарктида, а на изток е необятния Тих океан, като единствената голяма територия на изток е Южна Америка. Интересен е фактът, че ако желаете да посетите Великденските острови (част от Океания), ще го сторите чрез полет от Чили или Аржентина, а не през Австралия или Нова Зеландия, заради голямото разстояние, което трябва да изминете над Тихия океан.

 

Какво може да видим в Австралия и Океания?

Определено най-вълнуващите неща, които можете да видите са прекрасните плажове и брегови линии, които всеки един остров от Австралия и Океания притежават! Тук се намира и Големият бариерен риф, най-голямата коралова система в света. Счита се, че Големият бариерен риф е най-големият и единствен жив организъм, който може да бъде видян от космоса. Интересни са и единствените по рода си животни и разстения, намиращи се в Австралия и Океания. Австралия е и държавата, в която се намират най-големият брой видове отровни змии в света, както и едни от най-големите и сухи пустини в света. Други туристически атракции се намират и във вътрешността на Австралия - резервати и свещенни места за аборигените, като например Скалата Ейърс(Улуру, Ayers Rock).

Австралия и Нова Зеландия са едни от любимите места за сърфистите. Големите вълни привличат много туристи, любители на този спорт от всички краища на света. Тихоокеанските острови са дестинация подходяща единствено за почивка, без дълги пътувания по исторически и архитектурни забележителности.

Изключително интересен за туристите е Великденския остров. Интересни са статуути на острова, които са уникални по рода си в цял свят. Островът е един от най-недостъпните острови на земята. Въпреки, че се намира в Тихия океан и е част от Океания, административно се причислява към Чили.

Не на последно място, в Океания се намира и прекрасният, екзотичен остров Бора Бора - едно от най-прекрасните места в света. През Втората световна война Бора Бора е бил американска военна база, която след време е била закрита. Въпреки това част от военните, служещи на Бора Бора, предпочели да останат там, заради красотата на тропическия остров, вместо да се върнат обратно в САЩ.

 

С какво можем да отидем до Австралия и Океания или да ги обиколим?

Отдалечеността на Австралия и Океания, задължават пътуващите туристи да организират почивката си там със самолет. Пристигайки в Джакарта, Индонезия, или Сидни, Австралия има вътрешни, кратки полети, които ще ви отведат до крайната ви точка. Полети има до всеки голям или значим остров - например Бора Бора, или островите от Френска полинезия. Директни полети има и до Нова Зеландия. До по-малките и отдалечени острови единствения начин за пътуване остават малките полинезийски лодки или пък туристическите фериботи. Автомобилите са нещо изключително рядко в Океания. Не само заради неприложимостта му, ами и заради замърсяването, от което местните искат да предпазят уникалната си природа. Любопитно е, че много от островите нямат пътища, но пък затова употребяват саморазграждащи се найлонови торбички.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Австралия и Океания:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори