Близкия изток

Площ на Близкия изток: около 5 800 000 кв. км.

Население на Близкия изток: около 280 млн души.

Арабската пустиня е втората по големина пустиня в света.

Мъртво море е най-ниската точка на Земята - 420 м. под морско равнище.

В Близкия изток се намират едни от първите човешки градове и селища.

Израел е единствената държава от Близкия изток, която няма никакви петролни залежи.

Тук се намира най-вискота сграда в света - Бурж Халифа, Дубай (828 м.).

В Саудитска арабия няма нито една река или езеро.

Противно на повечето очаквания Абу Даби е далеч по-богато емирство отколкото Дубай.

В Дубай се намира единствената по рода си закрита ски писта - едно от чудесата на модерната технология и иновативност.

В Саудитска арабия се намира най-голямата джамия в света - в Мека.

Днешните иранци се считат за персийци, а не за араби.

Жителите на Йемен са едни от най-бедните в света.

Близкия изток определено е най-новата туристическа дестинация. Със започването на масовата употреба на петрола и петролните продукти, както и заради откриването на големи залежи от черното злато, държавите от Близкия изток забогатяха значително през последните десетилетия. Някои от най-големите производители в света се намират точно тук - Саудитска арабия, Иран, Ирак, Кувейт и Обединените арабски емирства. Туристите са привлечени главно от арабската култура, както и от бляскавите курорти, които никнат буквално като гъби из арабските държави. През последните няколко години, заради голям икономически бум, Дубай се превърна в топ дестинация за туристите, които искат да организират своята почивка в тази част на света. За разлика от своите съседки Обединените арабски емирства (ОАЕ) предлагат на туристите, спокойствие и сигурност и местните са наистина толерантни към пристигащите посетители, като на чужденците дори е разрешено да употребяват алкохол. Разбира се, това е забранено извън хотелите и заведенията, а и една бутилка какъвто и да е алкохол би ви излязла наистина солено! Въпреки това, разликата е огромна между суровите арабски закони на Саудитска арабия и толерантните закони в Дубай.

 

История на Близкия изток

В Близкия изток се намира Месопотамия - област, наричана "Люлката на цивилизацията". В древността тук са се зародили едни от първите империи - Вавилон и Асирийската империя, а по-късно и Персийската империя. Тук е и мястото, където се намира и едно от Седемте чудеса на античния свят и по-точно Висящите градини на Вавилон в днешен Ирак. Дълги векове териториите от Близкия изток са под владението на Персийската империя, а по време на средновековието влизат в пределите на зародилата се по това време Османска империя. След края на Първата световна война, като част от условията наложени от спечелилите войната държави върху загубилата Османска империя, са откъснати териториите на днешните Ирак, Иран, Палестина, Арабския полуостров и тн в ползва на Британската империя. Чак през средата на 20ти век тези държави успяват да извоюват своята независимост. След края на Втората световна война, през 1948 е основан и Израел, което води до множество конфликти между Израел и САЩ и държавите от арабския свят, които продължават до днес. Наличието на такива големи залежи от петрол и неговото значение в наши дни, несъмнено водят до конфликти между останалите държави (основно САЩ) и държавите от региона заради петрол. Тези две условия стават причина Близкия изток да е най-нестабилния регион в наши дни.

За разлика от другите държави, жителите на Обединените арабски емирства дълги години са препитавали с риболов и търговия. След откриването на петрол и природен газ следва голям икономически просперитет, но управляващите предпочитат да странят от регионалните конфликти и да поддържат еднакво близки отношения както със Западните държави, така и със своите арабски съседи. Дубай и Абу Даби отдавна вече не са рибарски селища, но са запазени някои от тези селища и пристани за лодки, които могат да бъдат разгледани свободно от посетителите.

География на Близкия изток

На север Близкия изток граничи с Турция и Каспийско море, на запад границите се определят от Средиземрно море, Синайския полуостров и Суецкият канал (свързващ Средиземно море с Индийския океан). На юг граничи с Индийския океан, а на изток граничи със Западна Азия. Климатът е главно пустинен и субтропически. В този регион се измерват едни от най-високите температури в света. Характерно за пустините и тук, през деня температурите са изключително висока, а през нощта температурите са изключително ниски, като е възможно дори да минат под нулата. Причината е липсата на облаци, които да задържат температурата. Реките Тигър и Ефрат от дълбоко древност, до днешни дни са изключително важни за местното население, като са основен източник на водата, нужна за земеделието, както и за ежедневна употреба.

 

Какво може да видим в Близкия изток?

За Близкия изток може да се каже, че прилича на компютрите в наши дни, защото всекидневно се създават нови туристически атракции и актуалните днес туристически дестинации, утре може да са заменени от нови, по-вълнуващи и интересни. Тъй като регионът е политически силно дестабилизиран и считан от много хора за опасен, туризмът е добре развит в едва няколко държави. Суровите закони на арабския свят, също водят до нежелание на западните туристи да посетят региона. Определено най-вълнуващите дестинации за почивка са Израел, Обединените арабски емирства и Саудитска арабия. През последното десетилетие Обединените арабски емирства станаха една от най-желаните дестинации за туризъм и пътувания. Най-предпочитаните места остават Дубай и Абу даби (Столицата на ОАЕ). В Дубай се намира най-високата сграда в света - Бурж Халифа (828м.), както и едни от най-големите и бляскави молове в света, които всеки един шопинг любител желае да посети. Друга туристическа атракция са изкуствените палми, както и строящия се в момента Свят в Дубай. Освен това не на последно място трябва да се отбележат и историческите забележителности в Израел и Палестина - Божи гроб, Западната стена (Стената на плача), Витлеем (Родното място на Исус Христос), както и градът Петра в Йордания.


С какво можем да отидем до Близкия изток или да го обиколим?

Най-лесният начин да се стигне до Дубай и Близкия изток като цяло е със самолет. Най-добрата отправна точка за пътуване и този път е Истанбул, Турция. Полетът от Истанбул до Дубай трае около 5 часа и е сравнително лек. Полети от Турция има и до другите държави от региона - Саудитска арабия, Иран, Кувейт и тн. Заради скорошната война, Ирак е все още недостъпен за туристи. Други вълнуващи дестинации за почивка са Йордания и Оман, като до тях също има директни полети. Директен полет има и от София до Тел Авив, Израел.

Инфраструктурата е на завидно високо ниво в целия Близък изток. Въпреки това е прекалено опасно и непрепоръчително да се пътува с кола или автобус по арабските пътища. Изключение прави Дубай и Обединените арабски емирства. Дубай и Абу Даби са считани за едни от най-сигурните градове в света.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Близкия изток:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори