Боливия

Южна Америка
Боливиано (BOB)
-7 часа
230V

Пари и валута в Боливия

Официалната валута в Боливия е боливиано (BOB). Трудно ще намерите място, където да обмените тази валута извън Южна Америка. При пристигането си е най-добре да сте се запасили добре с щатски долари. Те са най-конвертируемата чужда валута в Боливия. Основният начин да се сдобиете с боливиано е от банкомат. Те са сравнително разпространени в големите градове, но трудно откриваеми в по-малките, така че не разчитайте единствено на тях. При обмяна на пари в обменно бюро носете само чисти и нови банкноти, тъй като в противен случай може да ви бъдат отказани. Най-добър курс ще получите в банките. Препоръчително е да носите дребни пари със себе си, за да плащате на таксита и дребни разходи.
 
Важно: При обмяна на пари в Боливия проверявайте дали двете половини на банкнотата са с еднакви серийни номера. Ако се различават, банкнотата няма стойност.
 

Бакшиши в Боливия

Даването на бакшиши в Боливия се върти около 10%, никога няма да сбъркате ако оставите толкова. Таксиметровите шофьори не очакват от вас бакшиш, но ако сте ги наели за цял ден им дайте 10% от цената на пътуването, стига да е било приятно.
 
В хотела оставете между 5 и 8 боливиано за чанта на пиколото. На камериерката оставяйте около 8 BOB на ден.
 
В ресторантите в Боливия е хубаво да оставяйте бакшиш, тъй като заплатите в страната са доста ниски. При добро обслужване оставете на персонала 5-10%. В баровете важи същото правило.
 
Оставяйте между 40 и 80 боливиано на вашия гид на ден и горе-долу половината от тази сума за шофьора.
 

Говорими езици в Боливия

Официалните езици в Боливия са над 37, като най-разпространен от тях е испанският. Наличието на толкова езици не трябва да ви притеснява, тъй като населението на Боливия говори основно испански. Останалите езици са регионални и се говорят от различни племена и етнически групи. Правителството на страната води толерантна политика, стремяща се да запази култура на коренното боливийско население и не прави опити да заличи регионалните езици за сметка на испанския. В големите градове трудно ще откриете хора, говорещи английски. Това е съвсем нормално като цяло за Южна Америка. Дори в хотелите персоналът не борави добре с английския. Препоръчително е да научите основни неща на испански преди да тръгнете за Боливия.

 

Щепсели и контакти в Боливия

Напрежението в електрическата мрежа на Боливия е 230V @50Hz. Щепселите и контактите в страната са стандартни за Америка и са различни от тези в Европа. Нужно е да се снабдите с накрайник за този тип контакти. Ако сте били в Съединените щати, накрайникът ви ще свърши работа в Боливия.

 

Часова разлика между България и Боливия

Боливия е разположена изцяло в часовата зона UTC-4. Това означава, че часовата разлика между България и Боливия е -7 часа. В страната не се използва лятно часово време.

 

Още информация за Боливия:

  • Виза за Боливия: Нужна е виза за български граждани за посещение на Боливия. Най-близкото посолство на Боливия е в Австрия. Може да получите виза и от българското посолство в Аржентина.
  • Забранена е употребата на наркотични вещества в Боливия.
  • Стандартът на живот в Боливия и по-нисък от този в България. Обичайно, дневните разходи на човек са между 25 и 50 щатски долара.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Боливия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори