Съвети за Боянски водопад

Обуйте си удобни обувки, тъй като Боянският водопад се намира в гориста местност.

Полезно за Боянски водопад

Най-краткия път до Боянския водопад е през хижа Момина скала.

Времето

Карта на Боянски водопад

Зареди картата

Боянски водопад

Боянския водопад сниман от долната част на водопада

 

Боянският водопад е едно от малко известните, но интересни места край София. Намира се във Витоша и е най-високият водопад в планината. Лежи на течението на малката Боянска река и е висок около 25 метра. При много ясен ден, от някои високи сгради на София може да се видят отразяващите слънцето води на Боянския водопад. Много хора се подвеждат от името му и смятат, че водопадът е в или близо до столичният квартал Бояна. Всъщност, Боянският водопад е дълбоко в горите на Витоша и разходката до него може да се превърне в изпитание за тези, които не са се подготвили подобаващо. Близо до него, на около час ходене, се намира и Боянското езеро. Районът около Боянския водопад има много хижи (най-близката е хижа Есперанто) и трудно да се загубите. Пътеките също са добре маркирани, като маркировката, водеща към Боянския водопад е със зелен цвят.

 

Кога е най-подходящо да посетим Боянския водопад

Боянският водопад може да бъде лесно достигнат през всеки един сезон. Разбира се, през зимата е по-опасно, отколкото през лятото, тъй като маршрута на места е много стръмен. Също така, през зимата реката не е толкова пълноводна колкото през пролетта и лятото и съответно Боянският водопад не е толкова впечатляващ. Най-доброто време за разходка до Боянския водопад си остава края на пролетта и лятото. Водопадът е сгушен дълбоко в гората, което ще ви предпази от големите летни жеги.

 

Как да стигнем до Боянския водопад

До Боянския водопад има няколко маршрута. Първият е от столичния квартал Бояна. Този маршрут е най-дългият, но пък затова не е труден за изминаване. Най-краткият маршрут е от хижа Момина скала и представлява спускане към Боянския водопад. Проблемът при него обаче е, че последният етап е стръмно спускане сред гора. Целият маршрут от хижата се изминава за около 40 минути на отиване и 50 на връщане. За повече информация вижте секцията по-долу "Боянски водопад - маршрути".

 

Боянски водопад - маршрути

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Боянски водопад:

Съвети за Боянски водопад

Обуйте си удобни обувки, тъй като Боянският водопад се намира в гориста местност.

Полезно за Боянски водопад

Най-краткия път до Боянския водопад е през хижа Момина скала.

Времето

Карта на Боянски водопад

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори