Съвети за София

  • Когато използвате такси винаги проверявайте тарифата, както и дали апаратът е включен.

Полезно за София

  • През 2012 г. е пуснат и втория лъч на метрото в София. Вече може да стигнете до много части на града чрез него и то изключително бързо.

Времето

Карта на София

Зареди картата

София

София е столицата и най-голям град в България. Поради тези два фактора инфраструктурата на София е може би най-поддържаната и в най-добро състояние в България. От София започват всички български магистрали - отправни точки за повечето западни туристи, дошли да обиколят България. В София се намира и основното българско летище - Летище София. Да се стигне до София е нещо лесно, а отварянето на втори лъч на Софийското метро през 2012 прави придвижването и в самия град бързо и удобно.

 

Туристически забележителности в София

Столицата изобилства от тях, като най-много туристи събира центъра на София. Той е лесно достъпен и в него се намират голяма част от историческите забележителности на града (Главно, защото в центъра на днешна София е било местоположението на античния град Сердика). В подлезите под площад Независимост и около метростанциите Сердика могат да се видят крепостните стени, както и много предмети, открити по време проучванията на Сердика. Точно до площад Независимост, в двора на президенството се намира ротондата "Свети Георги" - тя е смятана за най-старата сграда в София. В близост се намира Храм-паметникът "Свети Александър Невски" - най-големият православен храм в България. Построен е в началото на 20ти век с народни дарения и е една от най-впечатляващите сгради в столицата. Куполите на храма са позлатени, което в съчетание с огромните му размери го прави една от най-различимите сгради в София. Александър Невски е видим дори от Витоша, като отблясъците на слънцето в позлатените куполи често кара наблюдателите му да си задържат дълго погледа върху него. Точно пред Александър невски е Паметникът на Незнайния войн и църквата Света София, построена през четвърти век след Христа.

 

Природни забележителности в София

Посетителите на София могат да прекарат дълго време в разходки из софийските градинки. Най-посещаваните градинки са Борисовата градина, Градинката пред Народния театър, Южния парк и Градинката пред НДК. Тези места са страхотно място за оттърсване и отпочиване от бурния градски живот и предпочитано място за разходки през уикендите. Лятно време в тези паркове се провеждат различни концерти, изложби и други културни събития.

Извън София най-голямата пирродна забележителност е Витоша (въпреки че част от софийските квартали, напрактика се намират в планината). Витоша се вижда от цяла София и е може би най-големият плюс на града, който за жалост не е съвсем оценен. София е една от малкото европейски столици и големи градове в Европа, който има висока планина до себе си. Витоша е четвъртата по височина планина в България, а изкачването на Черни връх (2290м.) е един от начините за почивка през уикендите.

 

Още информация за София

Разходка из България, София

Какво да правим през почивните дни в София

Национален дворец на културата, НДК - София

Храм-паметник Александър Невски

Руски паметник, София

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за София:

Съвети за София

  • Когато използвате такси винаги проверявайте тарифата, както и дали апаратът е включен.

Полезно за София

  • През 2012 г. е пуснат и втория лъч на метрото в София. Вече може да стигнете до много части на града чрез него и то изключително бързо.

Времето

Карта на София

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори