Съвети за Триградско ждрело

  • Пътят в Триградското ждрело може да е много опасен през зимата.

Полезно за Триградско ждрело

  • Печат за посещение на Триградското ждрело може да получите от хижа Триградски скали.

Времето

Карта на Триградско ждрело

Зареди картата

Триградско ждрело

Триградското ждрело е пролом, "изсечен" в скалите от река Триградска. Триградското ждрело е на трето място по дължина в България и се намира на километър и половина от село Триград.

 

Стените на ждрелото са от варовик и са високи между 180 и 350 метра. Широко е между 100 и 300 метра, като в южната му част е по-широко отколкото в северната.  Триградското ждрело е едно от най-живописните кътчета в Родопите, но е трудно достъпно заради лошите пътища и липсата на голямо населено място в близост. Най-високата точка на Триградското ждрело е връх Кулата (1543м.), а най-ниската му - местността Буков мост (946м.)

 

Снимка на Триградското ждрелоо

Снимка на Триградското ждрело: Google Maps Street View.

 

През 1963г. Триградското ждрело е обявено за защитена територия. То е част и от Стоте национални туристически обекти, а печат може да вземете от хижа Триградски скали. В ждрелото се намира и пещерата Дяволското гърло.

 

Къде се намира Триградското ждрело

За да се ориентирате по-точно къде се намира Триградското ждрело, разгледайте картата и отбелязаните на нея места.

 

Карта на Триградското ждрело, Триград, България

Карта на Триградското ждрело. Със зелено е отбелязано: 1. Триградското ждрело. С червено са отбелязани: 2.Триград; 3. Широка Лъка; 4. Доспат и намиращия се до него яз. Доспат.

 

Как да стигнем до Триградското ждрело

Триградското ждрело се намира на около километър и половин северно от село Триград, Девинско. За да стигнете до него поемате по пътя Девин - Триград, след като преминете селата Грохотно и Тешел продължете по пътя към с. Триград. Отбивката е от лявата страна и се отклонява от главното шосе. Ще преминете край село Гьоврен. Пет километра след Гьоврен ще достигнете до разклонение, пътят за Триградското ждрело продължава надясно. След още километър ще навлезете и в самото Триградско ждрело.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Триградско ждрело:

Съвети за Триградско ждрело

  • Пътят в Триградското ждрело може да е много опасен през зимата.

Полезно за Триградско ждрело

  • Печат за посещение на Триградското ждрело може да получите от хижа Триградски скали.

Времето

Карта на Триградско ждрело

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори