Съвети за Велико Търново

  • Някои от улиците на Велико Търново са много стръмни, така че бъдете внимателни.

Полезно за Велико Търново

  • Във раздела "Какво да видим във Велико Търново" са предложени някои от местата в града, заслужаващи да бъдат посетени.
  • Царевец е част от от Стоте национални туристически обекта и може да вземете печат на входа към крепостта

Времето

Карта на Велико Търново

Зареди картата

Велико Търново

Велико Търново е от големите градове в Северна България. Велико Търново е бил столица на България през Второто българско царство и в него са се случили едни от най-важните и драматични събития в българската история. В Старопрестолния град (както често е наричан Велико Търново) историческите паметници, музеите и старинните църкви са буквално на всяка крачка. Това прави града интересен за туристите - както българи, така и чужденци. Велико Търново е сред най-посещаваните от чужденци градове в България и е нещо нормално да се разминеш с чужди туристи по главната улица на града. Градът предлага богат избор от ресторанти и други заведения, а някои от тях са разположени на високо, точно над река Янтра и се открива чудна панорамна гледка. Градоустройството на Търново е друго интересно нещо за посетителите. Градът е разположен между река Янтра и планината. Гледайки го от Паметника на Асеневци, изглежда сякаш сградите са струпани една връз друга.

 

Как да стигнем до Велико Търново

Велико Търново е разположен почти в географския център на България. През него преминава европейският транспортен коридор №9, свързващ Капитан Андреево с Русе. Търново отстои на 110 км. от град Русе и на 210 от Капитан Андреево. Велико Търново няма самостоятелно летище, но на едва 7 километра е град Горна Оряховица, който освен с летище, разполага и с най-голямата железопътна гара в Северна България. Велико Търново се намира на около 220 километра от столицата София, на същото разстояние от морската столица - Варна и на около 175 километра от втория по големина град в България - Пловдив.

 

Име на град Велико Търново

Велико Търново не винаги се е казвал така. До 1965г. градът се нарича Търново, но тогава към името му е добавено "Велико" заради славната му история и столица на Второто българско царство. От 1965г. градът вече носи името Велико Търново.

 

Какво да видим във Велико Търново - туристически атракции

Крепостта Царевец е най-известната атракция в старопрестолния град. Крепостта е разрушена при падането на Второто българско царство и до голяма степен, днешните останки са плод на реставрационните дейности по Царевец. Това е и мястото, където се провежда изключително впечатляващия спектакъл "Звук и светлина". За него ще прочетете малко по-надолу. Посещавана туристическа атракция във Велико Търново е Паметник Асеневци. Изграден е през 1985г. по случай 800-та годишнина от избухването на въстанието на Асен и Петър. В непосредствена близост до Паметник Асеневци е и Държавната художествена галерия, съхраняваща значими творби, от различни периоди, на български художници. В близост до града е друг хълм - Трапезица, на който е била и втората крепост от отбранителния комплекс на Търновград през Средновековието.

Във Велико Търново се намира и сградата на Учредителното събрание - там се е състояло първото Народно събрание след Освобождението. Учредителното събрание се състояло в сградата на стария конак. В момента тя е музей и е отворена за посетители.

В центъра на Търново е паметника Майка България, посветен на загиналите от войните, водени от България. Интересен факт е, че паметникът Майка България е посещаван често от младоженци за да поднесат цветя.

На около 5 километра от Велико Търново се намира село Арбанаси. Арбанаси е интересен за туристите, заради запазената възрожденска архитектурана къщите и богатата им вътрешна украса, както и уникалната църква Рождество Христово. Арбанаси е сред Стоте национални туристически обекта и е обявен за архитектурно-музеен резерват.

 

 

"Звук и светлина" Велико Търново

Звук и светлина е визуален спектакъл, провеждащ се във Велико Търново и по-точно на хълма Царевец. Представлява вълнуваща композиция от звукови и светлинни ефекти, описваща важни моменти от българската история. За пръв път се провежда през 1985г. по случай 800-та годишнина от въстанието на Асен и Петър. Звук и светлина е сред основните атракции на Велико Търново и се провежда винаги по тъмно. Звук и светлина е уникално представление, което заслужава да бъде видяно. Продължителността му е около 20 минути, които задържат вниманието на зрителя и времето отминава неусетно.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Велико Търново:

Съвети за Велико Търново

  • Някои от улиците на Велико Търново са много стръмни, така че бъдете внимателни.

Полезно за Велико Търново

  • Във раздела "Какво да видим във Велико Търново" са предложени някои от местата в града, заслужаващи да бъдат посетени.
  • Царевец е част от от Стоте национални туристически обекта и може да вземете печат на входа към крепостта

Времето

Карта на Велико Търново

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори