Съвети за Връх Безбог

  • Не тръгвайте към връх Безбог зимно време, ако не сте добре подготвени.
  • Между езерото и върха съществува лавинна опасност

Полезно за Връх Безбог

  • Лифтът ще ви спести много време от изкачването на връх Безбог

Времето

Карта на Връх Безбог

Зареди картата

Връх Безбог

 

Безбожкото езеро, Безбог, Пирин

 Безбожкото езеро, намиращо се в подножието на Безбог и хижата

 

Връх Безбог се намира в Пирин, непосредствено над град Добринище. Висок е 2645м. и е сред най-високите гранитни върхове в Пирин. Близо до Безбог е и друг висок връх в планината - Полежан. Маршрутът между двата върха е сравнително лесен, като за да стигнете от Безбог до Полежан трябва да прекосите Безбожкото било. Този маршрут е подробно описан в Маршрут в Пирин: х. Безбог - връх Полежан. Точно под самия Безбог се намира едноименната хижа Безбог. До нея има прекаран седалков лифт, което прави достъпа до хижа и връх Безбог изключително лесен, дори и зимно време. Пред хижата се намира Безбожкото езеро. Всъщност, всъщност край Безбожкото езеро има още няколко, по-малки езера, но те са пресъхващи. Подножието на Безбог е лавиноопасно и в езерото често се изсипват лавини. В миналото хижа Безбог се е намирала на друго място, непосредствено в подножието на Безбог, но след падане на лавина, хижата е била разрушена. Сегашната хижа Безбог е построена на северния бряг на Безбожкото езеро, намираща се точно до лифта. През зимата Безбожкото езеро е замръзнало, така че бъдете внимателни и не стъпвайте върху леда, за да не пропадне.

 

Произход на името на връх Безбог

Името на връх Безбог е доста странно и около него витаят много митове и разкази. Единият разказ е по-скоро митологичен, отколкото реален. Легендата е такава, че Перун имал красива дъщеря, която бог Бес искал да открадне. Когато разбрал, брат й Дженгал настигнал Бес при връх Безбог, убил го и го затрупал с камъни. Втория разказ е, че по време на турското робство край връх Безбог се случило безбожно клане на моми. Оттук идва и името - Безбог. Този разказ е разказван и от местните. В крайна сметка точни сведения за името на Безбог няма, но и в това се съдържа част от чара на върха.

 

Повече информация за хижа Безбог

Хижите в България - хижа Безбог

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Връх Безбог:

Снимка на Безбожкото езеро: wikipedia.org, Автор: G. Lubenova and R. Botev

Съвети за Връх Безбог

  • Не тръгвайте към връх Безбог зимно време, ако не сте добре подготвени.
  • Между езерото и върха съществува лавинна опасност

Полезно за Връх Безбог

  • Лифтът ще ви спести много време от изкачването на връх Безбог

Времето

Карта на Връх Безбог

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори