Връх Мусала

Връх Мусала гледан от Алековото езеро

 

Връх Мусала е висок 2925 метра и е най-високият връх в България и в целия Балкански полуостров. Мусала се намира в планината Рила и е един от посещаваните планински върхове в България. Въпреки височината си Мусала е сравнително лесен за изкачване (за разлика, например от Вихрен и Ботев), но въпреки това изкачването на връх Мусала трябва да бъде прието отговорно. Първото писмено доказателство за изкачването на Мусала даттира от времето на Филип Втори - бащата на Александър Македонски.

 

Предишни имена на връх Мусала

Вярва се, че името на върха е с арабски произход и идва от "Мус Аллах" и значи "място за молитва". Мненията около името на Мусала са много и може би няма потвърдена теория за произхода му. През 1949 г. върхът е преименуван на "Сталин" - на името съветския вожд Йосиф Сталин, като това име се запазва до 1962 г. Връх Мусала е носил и името Тангра. 

 

Маршрути и изкачване на Мусала

Мусала е част от "100те национални туристически обекта". През близо 70% от годината Мусала е покрит със сняг, снежната покривка се стопява единствено през летните месеци. Достъпът до Мусала е сравнително лесен, като за целта има кабинков лифт от Боровец до хижа Ястребец. Смята се, че годишно около 50 000 туристи, от цял свят, предприемат изкачване на Мусала. Ако искате да предприемете изкачване на Мусала в менюто Полезно ще откриете примерен маршрут до Мусала.

 

Може ли да видим Бяло море от Мусала

Този въпрос е често задаван и някои хора твърдят, че при изключително ясно време от Мусала може да бъде видяно Бяло море. Това, обаче, е мит. От Мусала няма как да видите Бяло море, а причините са няколко. Много хора забравят наличието на високата планина Пирин (Вихрен е едва 11 м. по-нисък от Мусала), която създава естествена преграда между Мусала и Бяло море. Пречат и високите планини в Северна Гърция и не на последно място е извивката на земното кълбо. Всички тези фактори пречат на наблюдателя (от вр. Мусала) да види водите на Бяло море. Това може да бъде лесно проверено - отворете програмата Google Earth и нагласете да сте точно на връх Мусала. Когато завъртите погледа на юг ще видите единствено върхове, но не и море.

 

Още информация за Мусала

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Връх Мусала:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори