Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново, гледан от езерето с лебедите

Близо до Созопол се намира една уникална забележителност. Става въпрос за съвсем реален замък, породен от следването на една мечта. Замъкът в Равадиниво е сред най-интересните места по българското черноморие, като популярността му нарастна значително през последните години. Интересното е, че тук никога не е имало замък от Средновековие, а всичко е изградено камък по камък. Грандиозният проект е на един българин, който иска да построи детската си мечта - замък и да я покаже на всички, които искат да я видят. Добре дошли в Замъкът в Равадиново.

 

Как да стигнем до Замъкът в Равадиново

Не е трудно да откриете Замъкът в Равадиново. Той се намира на няколко километра от старинният град и популярен морски курорт Созопол и преди самото село Равадиново. На главния път между Созопол и Бургас има отбивка за селото. Още като се отклоните, пред вас ще се видят острите кули на Замъка в Равадиново. След няколко минути каране ще наближите и самото място.

 

Какво ще видим в Замъкът в Равадиново

Важно е да подчертаем, че не става дума за замък от Средновековието. Замъкът в Равадиново е създаден от Георги Тумпалов и е изпълнение на детската му мечта - да притежава замък, досущ като тези от приказките. Минало е над десетилетие от първата копка, а Замъкът в Равадиново вече може да бъде различен от всеки като такъв. Строителството все още не е напълно завършено, но това е разбираемо - проектът е толкова голям, че е трудно всичко да бъде изградено от нулата. А в Замъка в Равадиново е обърнато специално внимание към детайлите.

 

Езеро с лебеди

Малко след главния ход ще видите сигурно най-красивата част от комплекса - голямо езеро, в което свободно плуват лебеди. Лебедите са бели и черни и спокойно идват близо до туристите. Ако искате да ги храните, може да закупите пакетчета с храна в павилион точно до езерото. В далечния му край растат големи плачещи върби, чиито клони се спускат точно до нивото на водата. Те, заедно с лебедите придават буквално приказен изглед на езерото до замъка.

 

Малък зоопарк

Замъкът в Равадиново има свой малък зоопарк! Той се намира точно до езерото с лебедите и помещава няколко вида животни. Обитателите са няколко пауна, зайци, пони и други. Вероятно най-екзотичния представител е пъстроцветен тропически папагал.

 

Подземие

Както всеки друг, така и Замъкът в Равадиново си има свое подземие. То се намира в ляво от входа и до него се стигна по малък тунел, отклоняващ се от алеята. Подземието е на три нива. Има огромна дървена маса, а до нея е и тронът на краля. В най-долното ниво има малък водопад и различни реплики на средновековни инструменти. В най-горното ниво ще откриете още реплики, включително и няколко метални рицари.

 

Самият замък

Замъкът в Равадиново все още не е отворен за посетители, тъй като се строи. Въпреки това може да се качите на някои от страничните му етажи и да погледнете околността от няколко метра височина. Около замъка има интересни фонтани и стълбищата. Голямо впечатление прави плетът, който покрива външните стени на Замъка в Равадиново чак до втория етаж.

 

Замъкът в Равадиново - цени

  • Вход за възрастни: 10 лева
  • Вход за деца: безплатен
  • Паркинг: безплатен
 

Забележителности край Замъкът в Равадиново

Старият Созопол

Ако Замъкът в Равадиново ви е ентусиазирал и искате да разгледате още неща в района, най-добре е да се насочите към Созопол. Както вече казахме градът е на едва няколко километра и ще сте там за броени минути. Старият град на Созопол е изключително приятно място за разходки, като същевремено разгледате и част от миналото на старинния Созопол. През летния сезон паркирането може да е проблем и затова, за всеки случай, се насочете към големите паркинги до пристанището в Стария град на Созопол.

 

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Замъкът в Равадиново:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори