Камерун

Африка
Централноафрикански франк (XAF)
-1 час
220 V

Пари и валута в Камерун

Официалната валута в Камерун е централноафрикански франк (XAF). Близко до невъзможното е да се сдобиете с камерунска валута извън страната и заобикалящите я държави. Най-добре вземете с вас достатъчно евра, тъй като еврото е по-конвертируемо от останалите световни валути. Един от начините за обмяна на пари е в банка. Както повечето неща в Камерун и обмяната на пари става бавно. Също така, ще е нужно да носите със себе си паспорт. Не разчитайте на банкомати, тъй като са трудни за откриване. Има и още един начин да се сдобиете с местна валута в Камерун - на улицата. Този вариант не е особено препоръчителен ако не говорите добър английски/френски или не сте наясно горе-долу с курсът на централноафриканския франк. Също така е хубаво с вас да има поне още един човек. Улиците на Камерун са опасни и затова гледайте да не изпъквате с големи суми пари.

 

Бакшиши в Камерун

Даването на бакшиш в Камерун не е нещо обичайно. На някои места към сметката ви може да бъде прибавена такса за обслужване. Ако не е записана такава такса оставете 10% като бакшиш.

 

Говорими езици в Камерун

Официалните езици в Камерун са два - английски и френски. Това се дължи на колониалното минало на страната, която е била последователно колония на Германия, Великобритания и до началото на 60-те години на миналия век - и на Франция. Английският е говорим основно в северозападните и югозападните части на Камерун, а френският е по-разпространен в другите региони на страната. Повечето хора, заети в туристическия бранш успешно комуникират с чужденци, така че няма от какво да се притеснявате.

 

Щепсели и контакти в Камерун

Напрежението в електрическата мрежа на Камерун е 220V @50Hz и може да ползвате електроуредите си без допълнителни адаптери. Щепселите и контактите в страната също са като тези в Европа и няма да ви е нужен специален накрайник.

 

Часова разлика между България и Камерун

Часовата зона, в която се намира Камерун, се казва Западноафриканско време (UTC +1). Това означава, че часовата разлика с България е -1 час. В Камерун не се използва лятно часово време.

 

Още информация за Камерун:

  • Виза за Камерун: Нужна е виза за български граждани за посещение на Камерун. Виза може да изкарате от посолството на Камерун в Москва.
  • Важно: Към края на 2013 година Камерун е отбелязан като държава с висок риск. Не се препоръчва пътувания до нея освен при крайна необходимост!
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Камерун:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори