Карибски басейн

Население на Карибски басейн: 39 169 962 души.

Площ на Карибски басейн: 2 754 000 кв. км.

Хавана, столицата на Куба, е най-големият град в Карибския басейн

Едва 2% от островите са населени

Първото име на откритите земи от Колумб е "Западните индии".

Тук е началото на течеието Гълфстрийм

Едва под 10% от площта на региона са заети от суша

Карибския басейн предоставя най-много варианти за криузи

Най-големият бариерен риф в Западното полукълбо се намира на територията на Белиз.

Ямайка е най-голямата англоговоряща държава в Карибския басейн

Карибския басейн се намира между Северна и Южна Америка в Карибско море. Всички държави от Карибския басейн са острови и е най-малкия от регионите както по население, така и по площ. Всички държави имат силен развит туризъм, който е от основно значение за икономиките им. Времето е винаги топло, дори когато вали дъжд, което е нещо нормално за тропиците. Все пак, е важно да знаете, че топлото време създава предпоставки за възникването на урагани, така че го имайте предвид ако организирате вашата почивка в края на лятото или началото на есента. Многото филми, снимани в държавите от Карибския басейн са оставили впечатление в хората, че това е мястото за тяхната мечтана почивка. Карибските държави са известни с това, че са желана дестинация за прекарване на меден месец. Голяма част от карибските държави не са самостоятелни държави, а са управлявани административно от други, по-големи държави. В това няма нищо странно, тъй като всички карибски държави са били част от колониите на европейските държави.

 

История на Карибски басейн

От историческа гледна точка, Карибския басейн е бил относително спокойно място. Преди колониалния период само отделни племена са населявали островите, без да са оставили паметници или други архитектурни следи от себе си.

По време на колонизацията на Америка, европейските империи (Великобритания, Испания, Франция, Португалия, както и Холандия и Дания) използвали някои от островите като бази за своите кораби и междинна точка между богатите на ресурси Южна и Северна Америка и Европа. На много от островите от Карибския басейн може да видите техните укрепления и фортове, които са превърнати в туристическа атракция. Предназначението им било да защитават местните пристанища и стоки от враженски кораби или пирати. Фортовете били добре укрепени и с големи оръдия, които да могат да противостоят на вражеските бойни кораби. Наличието на пристанища с много стоки и богатства в тях е била особено примамлива цел за пиратите. Всъщност, някои от пиратите били наемани от самите европейски империи, за да плячкосват корабите на другите държави. Най-голяма част от пиратите били под командването на Великобритания, като целта им била да атакуват Испанските кораби.

След края на колониалния период в края на 19ти век, държавите продължават да поддържат дипломатически отношения с бившите си колонизатори. През Студената война, Куба се превръща за известно време в най-горещата точка в света. Причината е, че в един изключително обтегнат период между СССР и САЩ, СССР разполага ракети с бойни глави, в опасна близост до САЩ. След дълги преговори бойните глави са изтеглени и нещата се успокояват. Последствията за Куба са, че остава изолирана от САЩ и все едно застинала в 50те години на 20ти век. Това е и причината много хора да искат да прекарат своята почивка в Куба – желанието им да се докоснат до атмосферата на тази отминала епоха.

 

География на Карибски басейн

Карибите се намират изцяло в Карибско море, без сухоземна връзка с Северна или Южна Америка. Островите са обединени от общото наименование Антилски острови или Антилски архипелаг. Антилските острови, отделно се делят на малки Антили и големи Антили. Големите антили са съставени от Куба, Хаити, Доминиканска република, Пуерто Рико и Ямайка.

На север Антилският архипелаг граничи със Северна Америка, а на запад с Централна Америка. Поради преобладаването на испанския език като официален, някои от държавите са включени към  Латинска Америка. На изток, регионът граничи единствено с Атлантическия океан, а на юг с Южна Америка и по-точно Венецуела и Колумбия.

Климатът на карибските държави определено е изключително подходящ за почивка, през всеки един сезон от годината. Сезоните там са само два – дъждовен и сух сезон.

 

Какво можем да видим в Карибския басейн?

Най-впечатляващото в Карибските острови е градската архитектура. През годините тя се е запазила такава, каквато е била по време на колониалния период и това може да бъде видяно във всяка една държава. Най-голям брой туристи събира Куба и нейната столица Хавана. Повечето места, които бихте могли да посетите, по време на вашата почивка, са най-вече забавления, а не конкретни туристически забележителности. Не пропускайте да обиколите околните острови и да се гмурнете в тюркоазените води. Навсякъде из Карибите се предлагат гмуркания, както с екипировка, така и само с шнорхел. Който и вариант да изберете ще можете да се насладите на чудесни подводни пейзажи, както и на прекрасните морски обитатели. Карибите са известни по света със своя ром, задължително го опитайте! Сигурни сме, че често ще ви предлагат тази алкохолна напитка, особено сервирана в пресен кокосов орех. Ако сте отделили по-голям бюджет за вашата почивка попитайте вашия екскурзовод за наемане на яхта. Навяскъде из островите предлагат това забавление, като услугата варира между обиколка на околните острови до предоставяне на яхтата напълно на ваше разположение. Е, разбира се, втората няма да е никак евтино, но пък затова ще ви остави приятен спомен за цял живот! Освен гмуркания и круизи, можете да отделите и ден за обиколка на вътрешността на островите и да разгледате местната флора и фауна. Пазете се от маймуните, тъй като са изключително любопитни и всякакви бляскави предмети, като бижута, фотоапарати или други лъскави предмети ги привличат и можете да станете невинна жертва на кражба от тяхна страна. Някои екскурзоводи, също така предлагат и обиколка из черните островни пътища с бъги или АТВта.

 

Как да стигнем до Карибския басейн?

Единствените начини да стигнете до държавите от Карибския басейн са по въздух или по вода. Пътуването със самолет, разбира се, е по-бързия начин, но ако предпочетете водния транспорт ще се насладите на красиви гледки, още преди сте достигнали дестинацията на своята почивка. Полети от Маями има до почти всеки голям карибски град. Ако сте решили да пътувате с директен полет от Европа основните отправни точки са Лондон, Великобритания и Париж, Франция, като повече варианти за полет предоставя Лондон.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Карибски басейн:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори