Чили

Южна Америка
Чилийско песо (CLP)
-6 часа
220 V

Пари и валута в Чили

Валутата в Чили е Чилийско песо. През 2009 година започва издаването на нови банкноти с номинал 1000, 2000 и 5000, които са полимерни. Един от начините да се сдобиете с песос е чрез банкомат. Банкоматите са често срещани из Чили и не се намират единствено в банките, но и в супермаркети и молове. За чуждестранни карти ще ви бъде начислена такса за използването на банкомата в размер 2000-2500 песос на транзакция. Възможно е да обемяне пари и в банка, хотели и обменни бюра, като последните ще ви предоставят най-добрия курс. Разплащането с кредитни карти е широко разпространено, но имате предвид, че не трябва да разчитате само на карти и банкомати когато сте в Чили. В малките градове и в отдалечените райони на страната (например Патагония и Великденския остров) кредитната карта може да не ви бъде приета, банкомати да липсват или пък да нямат пари в наличност. Най-добре е винаги да имате пари на ръка докато сте в Чили.

 

Бакшиши в Чили

Смята се, че приемлив Бакшиш в Чили е 10% от сметката в ресторанта. В много малка част от ресторантите може да има 12% такса за обслужване, но тя е по желание. Може да помолите тази такса да бъде премехната и вие да дадете бакшиш, който смятате за уместен. Не е разпространено даването на бакшиш на таксиметровите шофьори в Чили, но ако пътуването е било приятно - закръглете сметката нагоре. На пиколото също дайте бакшиш. Той варира в зависимост от нивото на хотела - в по-скъпите хотели ще очакват по-голям бакшиш от вас. Дайте бакшиш между 100 и 1000 песос, в зависимост от обслужването на пиколото и категорията на хотела. Възнаграждавайте само доброто обслужване в Чили.

 

Говорими езици в Чили

Официалният език в Чили е испански. В големите градове и туристическите райони е разпространен и английският.

 

Щепсели и контакти в Чили

Електрическата мрежа в Чили е с напрежение 220V при честота 50Hz. В Чили се използват широко щепсели и контакти, подобни на българските. На места, обаче, има и контакти от италиански тип - за щепсели с три крачета. Преди отпътуване за Чили се снабдете с такъв накрайник.

 

Часова разлика между България и Чили

Часовата разлика между Чили и България е -6 часа. На Великденския остров тя нараства на -8 часа. В Чили има лятно часово време.

 

Още информация за Чили

  • Виза за Чили: При престой в Чили под 90 дни не е нужна виза за български граждани.
  • Чили е една от най-сеизмично активните страни в света.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Чили:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори