Доминиканска република

Карибски басейн
Доминиканско песо (DOP)
-6 часа
230V

Доминиканската република е поредната държава от Карибския басейн, която ще ви спре дъха с прекрасни плажове, пейзажи и курорти. Определено Доминиканската република е идеална дестинация за почивка, ако желаете да си отпочинете, без да се налага да обикаляте по цял ден разни исторически и други забележителноси. Това, с което страната ще ви впечатли е грижата към чужденците и плажове с кристално чиста вода. Известен факт за хотелите е, че повечето от тях на принципа all-inclusive, иначе казано веднъж, след като заплатите вашата почивка в Доминиканската република, ще имате малко разходи по престоя си. Ако се чудите за какво си заслужава да се дадат пари, то това са за предлаганите от местни екскурзоводи гмуркания или яхтени круизи. Подводния свят около Доминиканската република е наистина впечатляваш, така че няма да съжалявате отделяйки ден за гмуркания или круизи! Не на последно място, нека споменем, че едно от предложенията е гмуркане с делфини.

Известна туристическа дестинация в Доминиканската република е столицата й – Санто Доминго. Ако за първи път чувате за Санто Доминго, сигурно си мислите, че е сравнително малко градче, но истината е съвсем друго – космополитен град с население, почти колкото Берлин. Изненадващо, нали? Ако посетите Санто Доминго през вашата почивка в Доминиканската република, ще имате възможността да разгледате както модерната част на града, така и сградите, останали от колониалния период. Архитектурата на тези сгради е типична за държавите от Карибския басейн – силно повлияни от испанските архитектурни течения по онова време.

 

Пари и валута в Доминиканска република

Официалната валута в Доминиканската република е Доминиканско песо. Може да обмените валутата навсякъде из страната, включително в хотели и банки. Употребата на щатски долари е широко разпространена, така че дори и да не обмените пари в песо, то на много места може да платите и с долари. Разпространено е разплащането с кредитни карти. Еврото е рядко използвано.

 

Бакшиши в Доминиканска република

Бакшишът е важно нещо в Доминиканската република. Често те са включени към сметката ви в ресторанта, а размерът им е 8 до 10%. Ако бакшиш не е включен, то се очаква от вас да оставите.

 

Говорими езици в Доминиканска република

Официален език е испанският. Местните рядко говорят други езици, но тези, обвързани с туристическия бизнес (хотелски персонал, екскурзоводи) говорят английски. В Доминиканска република е хубаво да знаете испански - това ще ви донесе както спокойствие, така и някое друго намаление - местните обичат да говорят с тях на испански.

 

Щепсели и контакти в Доминиканска република

Контактите в Доминиканска република са стандартни за останалата част на Карибския басейн и Северна Америка - американски тип. Напрежението е 120V при 60Hz. Наложително е да се снабдите с адаптер с накрайник, за да пасват българските щепсели. Проверете дали вашите електроуреди са пригодени за работа при 120V.

 

Часова разлика между България и Доминиканска република

Часовата разлика между Доминиканска република и България е -6 часа. Тъй като в Доминиканска република няма лятно часово време, през лятото разликата е -7 часа.

 

Още информация за Доминиканска република

  • Виза за Доминиканска република: При престой до 30 дни в Доминиканска република, не е нужна виза за български граждани.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Доминиканска република:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори