Еквадор

Южна Америка
Щатски долар (USD)
-7 до -8 часа
120 V

Пари и валута в Еквадор

На пръв поглед е странно, но официалната валута в Еквадор е щатския долар (USD). Това значително улеснява разплащанията в страната, тъй като долари може да обмените абсолютно навсякъде преди отпътуването си към Южна Америка. Ако искате да обменяте пари след пристигането си носете с вас евро.
 
Внимавайте като използвате банкомат в Еквадор. Не е желателно да използвате уличните машини, тъй като могат да бъдат с инсталирани скимиращи устройства. За предпочитане са банкоматите в големите молове и бизнес сградите. Хубаво е да теглите пари в компанията на свой приятел, който от своя страна да се оглежда дали някой наблюдава вас и банкомата, докато го използвате. Така ще знаете, че машината е потенциално опасна.
 
Разплащането с кредитни карти в Еквадор е възможно, но не трябва да разчитате на него. Повечето луксозни хотели и ресторанти позволяват плащане с кредитна карта, но по-малките не. Туристическите агенции и гидовете също не одобряват плащането с кредитна карта, тъй като банковите такси за превода взимат от тяхната печалба. Бъдете сигурни, че винаги носите достатъчно пари на ръка.
 
Трябва да знаете, че пред гишетата на банките в Еквадор често има големи опашки. Бъдете търпеливи и изчакайте банковата операция да приключи без да хабите излишни нерви.
 

Бакшиши в Еквадор

Даването на бакшиш в Еквадор не е задължително, но би се възприело добре. Преди да потеглите с такси уговорете тарифата с таксиметровия шофьор. Има нещо като неписано правило, че курсът не струва по-малко от 1 долар, независимо какво показва броячът. Може да отделите 1-2$ като бакшиш при добро обслужване.
 
В Еквадор ресторантите начисляват 10% такса за обслужване. Не се чувствайте длъжни да давате още пари, но ако обслужването е било на изключително ниво, 1-2 долара са приемлива награда. Знайте, че заедно с таксата за обслужване към сметката се добавя е 12% данък.
В хотела оставете по 50 цента за всяка чанта, която пиколото пренесе.
 
Съвет: Подгответе се с голям брой банкноти от 1 долар, от които да давате бакшиш, за да не е нужно да разваляте едрите си пари.
 

Говорими езици в Еквадор

Официалният език в Еквадор е испански, но освен него има и няколко регионални езика. Те се говорят главно от индианските племена, населяващи отдалечените места в Еквадор. Най-говореният регионален език е кичуа. Английският също е говорим в големите градове. Въпреки това е препоръчително да научите няколко основни и често използвани фрази на испански преди да посетите Еквадор.

 

Щепсели и контакти в Еквадор

Напрежението в електрическата мрежа на Еквадор е стандартно за тази част на света: 120V @60Hz. Ще ви е трудно да използвате електроуредите, които сте донесли, а ако купувате техника от Еквадор ще трябва да я ползвате в България заедно с адаптер. Щепселите и контактите също са по американски стандарт и ще трябва да носите със себе си накрайник за такъв тип контакти. Лесно ще намерите такъв и на място в Еквадор.

 

Часова разлика между България и Еквадор

Континенталната територия на Еквадор се намира в часовата зона UTC -5, като съседните Перу и Колумбия са в същата зона. Това означава, че часовата разлика между Еквадор и България е - 7 часа. Тъй като Галапагоските острови се намират на над 1000 километра навътре в Тихия океан, часовата зона там е UTC -6, което прави -8 часа спрямо България. В Еквадор не се използва лятно часово време.

 

Още информация за Еквадор:

  • Виза за Еквадор: Не е нужна виза за български граждани при престой в Еквадор по-малък от 90 дни. Нужне е да имате обаче двупосочен билет, както и да докажете, че имате достатъчно средства, за да се издържате по време на престоя си в Еквадор.
  • Пренасянето на наркотици в Еквадор се наказва жестоко - присъдите варират от 10 до 25 години.
  • Бъдете предпазливи в Еквадор, тъй като грабежите не са рядкост.
  • Препоръчително е да носите копие на документите си за самоличност, което да държите отделно от оригиналите.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Еквадор:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори