Най - посещаваните места в Франция

  1. Париж

Франция

Европа
Евро (EUR)
-1 час
230 V

Франция е сред най-големите страни в Европа и една от най-популярните дестинации за почивка. Франция е и държавата носител на огромна част от европейската култура. Из цялата страна може да посетите средновековни френски замъци и други атракции, на възраст стотици години. Столицата на Франция - Париж се е издигнала в мисленето на туристите като най-популярното място в Европа (може би и света) за романтична почивка. Меден месец в Париж или почивка в Париж с цел предлагане на брак са се превърнали в едни от най-големите клишета на тази тема.

 

Къде да отидем и какво да видим във Франция?

Този въпрос си го задава всеки туристи, решил да организира почивка във Франция. В интерес на истината атракциите в страната трудно могат да се изброят. Дори само да разгледаме Париж ще открием няколко световни забележителности. Ако сте на почивка в Париж, първото нещо, за което ще се сетите е да посетите Айфеловата кула. Айфеловата кула е кръстена на своя създател - Густав Айфел и построена по случай Световното изложение в Париж през 1889г. В последствие Айфеловата кула е запазена, а с течението на времето се е превърнала във "визитната картичка" на Париж и Франция - нещо като Статуята на свободата за САЩ. Според данни, Айфеловата кула е най-посещавания, платен, монумент в света.

Поемаме на път към следващата атракция, по време на почивка във Франция. Това е Лувърът. Лувърът също се намира в Париж и е най-големият музей във Франция и сред най-посещаваните музеи в световен мащаб. В Лувъра ще откриете богата колекция от безценни артефакти и произведения на изкуството. Някои от експонатите датират от преди хиляди години. Площта му е над 60 000 кв. м. и е разположен в самия център на Париж - между улица Риволи и река Сена. Колекцията в Лувъра съдържа приблизително 35000 предмети от цял свят, безценни картини на френски художници и археологически находки, взети по време на походите на Наполеон. Може би най-известният експонат в Лувъра е Мона Лиза - световноизвестната картина на Леонардо да Винчи.

 

Версайският дворец е сред топ дестинациите извън Париж. Намиращ се в град Версай, на югоизток от столицата, Версайският дворец е сред най-известните дворци в Европа. Версай е тясно свързан с живота и управлението на Краля Слънце - Луи XIV. Отделяйки време от вашата почивка, ще може да разгледате впечатляващите градини на Версайския дворец, както и лукса, в който е живял Луи XIV. Дворецът има впечатляващи размери - дълъг е над половин километър, а в градините може да разгледате над 400 скулптори. Цената за вход във Версайския дворец е от 15 до 50 евро, в зависимост дали посещението е в туристическия сезон.

 

Не на последно място, вашата почивка във Франция не може да мине без посещение на великолепните парижки кафета, сладкарници и ресторанти. Франция е световноизвестна със своите вина и сирена. Отделете време от разходката си за да седнете в някое кафе и да опитате прочутите френски кроасани в комбинация с топло кафе или друга напитка. Опитайте и от френското шампанско. Всъщност, името на шампанското идва от френската провинция Шампан. Ако сте решили да пиете вино или шампанско, бъдете сигурни, че сте подбрали и правилното сирене, като допълнение.

 

Пари и валута във Франция

Официалната валута във Франция е евро. Лесно може да обмените пари в банка или чрез банкомат. Имайте предвид, че на летищата, гарите и пристанищата във Франция, обменният курс ще е по-лош отколкото в банките. Разплащането с кредитни карти е широко разпространено във Франция.

 

Бакшиши във Франция

Според законите на Франция, към вашата сметка ще бъде включена такса за обслужване. Повечето французи не оставят бакшиши за малки поръчки, но бакшиш от ваша страна ще бъде оценен. Размерът на бакшиша зависи от вас и от това, колко сте доволни от обслужването и храната. Най-добре е да закръглите сметката си нагоре.

 

Говорими езици във Франция

Официалният език във Франция е френски. Много от французите разбират и английски, но може да ви откажат да разговарят на друг език освен френски. В хотелите и туристическите курорти не бихте имали този проблем.

 

Щепсели и контакти във Франция

Напрежението в електрическата мрежа на Франция е 230V, при 50Hz. Във Франция се използват щепсели и контакти от същия стандард, като при нас, но на места има и специфични. Вземете накрайник за контакти тип "E", или при нужда купете такъв на място във Франция.

 

Часова разлика между България и Франция

Часовата разлика между Франция и България е -1 час. Във Франция има лятно часово време.

 

Още информация за Франция

  • Виза за Франция: Не е нужна виза за Франция, нито задграничен паспорт. Може да пътувате само с лична карта.
  • Какво да видим в Париж
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Франция:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори