Хаити

Карибски басейн
Хаитянски гурд (HTG)
-7 часа
110 V

Пари и валута в Хаити

Официалната валута на Хаити е Гурд. Широко разпространено е и разплащането с долари. Има малко банкомати из Хаити, дори и в Порто-о-Пренс. Най-добре носете с вас достатъчно количество американски долари докато сте в Хаити. Кредитните карти също не се надеждни - малко места из Хаити приемат разплащания от кредитни карти и това главно са скъпи хотели и магазини.

 

Бакшиши в Хаити

Обикновено, към хотелските сметки в Хаити са добавени 10% данък и 5% такса за обслужване. При добро обслужване може да дадете на персонала допълнителни 10%. Бакшиш на таксиметровия шофьор в Хаити давайте, като закръглите сметката нагоре. Правете го само при добро обслужване.

 

Говорими езици в Хаити

Официалните езици в Хаити са френски и хаитянски. В туристическите райони и столицата Порто-о-Пренс може да се разберете с местните и на английски.

 

Щепсели и контакти в Хаити

Електрическата мрежа в Хаити е с напрежение 110V, 60Hz. Щепселите и контактите в Хаити са стандартни за Северна Америка и Карибския басейн - по американски стандарт. Нужно е да се снабдите с адаптер и накрайник за американски тип контакти. При нужда, може да ги закупите и на място в Хаити

 

Часова разлика между България и Хаити

Часовата разлика между Хаити и България е -7 часа. Има лятно часово време в Хаити.

 

Още информация за Хаити:

  • Виза за Хаити: Не е нужна виза за български граждани при престой в Хаити, по-малък от 90 дни.
  • Докато сте в Хаити избягвайте големи тълпи и демонстрации
  • Хаити е смятана за сравнително опасна държава. Престъпността е висока и често има отвличания.
  • Хаити е най-бедната държава в Западното полукълбо.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Хаити:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори