Най - посещаваните места в Испания

  1. Мадрид

Испания

Европа
Евро (EUR)
От -1 до -2 часа
230 V

Испания е страна, богата на история, култура и забележителности. Испания е сред най-големите държави в Европа, не само по площ, ами и по население. Както Балканския полуостров, така и Пиринейския са кръстопът за културите. Това е причината в Испания и Португалия да има такава смесица на обичаи и култури. Културата и на двете държави е тясно свързана с арабските обичаи и бит. Говорейки за испанската култура, тук е мястото да се спомене, че Испанската империя е била една от най-големите империи, съществували някога. Включваща в себе си големи площи и население от познатия, тогава, свят испанската култура, вярвания и традиции са се разпрострели из различни днешни държави по света. Това е и причината испанският език да е сред най-говоримите в света, в днешно време. Латинска и Южна Америка са почти изцяло испаноговорящи (с изключение на Бразилия и Френска Гвиана - част от Франция).

 

Къде да отидем и какво да видим в Испания?

Ако сте решили да организирате почивка в Испания, ще намерите няколко предложения какво да посетите в следващите редове. На първо място, трябва да се спомене, че популярните места за почивка в Испания са най-вече в или около големите градове Барселона и Мадрид. Мадрид е столицата на Испания и нейния административен център. Градът е и сред най-големите в Европа. Забележителностите, които може да посетите по време на почивка са много, но едно от най-предпочитаните места за мадритчани е Мадритската зоологическа градина. Мадритската зоологическа градина разполага и с огромен Аквариум, в който може да наблюдавате разнообразни видове акули в среда, доближаваща максимално естествената им. Зоопаркът разполага и с делфинариум, общият брой на обитателите му е над 6000! Входът за Мадритската зоологическа градина е около 20 евро на човек.

Прадо. Музеят Прадо е сред най-посещаваните атракции в Мадрид и един от най-големите и значимите музеи за изобразително изкуство в света. В Прадо има над 1300 картини, 950 скулптори и още десетки хиляди експонати от различни области на изкуството.

Друга голяма атракция за туристите в Мадрид е Кралският дворец в Мадрид. Това е официалната резиденция на испанския крал Хуан Карлос и най-големият дворец в Западна Европа. Разполага с около 2800 стаи, на площ от 135 000 квадратни метра. Край двореца са разположени и известните градини Кампо дел Моро.

 

Следващата важна испанска дестинация е Барселона. Барселона е вторият по големина град в Испания (след Мадрид) и столица на автономната област Каталуния. Голямо предимство за Барселона е разположението й - на средиземноморския бряг. Ако сте на почивка в Барселона, задължително се отбийте на някой от барселонските плажове. Най-известният плаж е La Barceloneta. По крайбрежната улица на плажа има множество кафета, барове и ресторанти, като това сърцето на нощния живот в едноименния квартал. Барселона е едно от най-добрите места за почивка в Испания, а една от топ забележителностите на града е катедралата Саграда Фамилия. В близкото миналото Саграда Фамилия стоеше на почти всички пощенски картички на Барселона.

 

След Каталуния идва ред и на Андалусия - друга популярна туристическа дестинация в Испания. Най-известният град е Севиля, но градовете Кордоба и Гранада, не отстъпват ни най-малко. Не на последно място трябва да се спомене и за красивите плажове на Коста дел Сол. Коста дел Сол представлява над 150 километра брегова ивица в южната част на Андалусия, край Малага. Коста дел Сол е известно място за лятна почивка сред знаменитостите и другите туристи, желаещи да прекарат своята почивка безгрижно, препичайки се на слънце по цял ден.

 

От своя страна Севиля ще ви впечатли с уникалната си архитектура, фестивали и традиции, най-известната от която е бикоборството. В Севиля се намира най-старата арена за борба с бикове в Испания - Маестранса. В Севиля е и гробницата на Христофор Колумб, намираща се в Севилската катедрала. Севилската катедрала е най-голямата готическа катедрала в Европа.


Испания е голяма страна, изпълнена с много вълнуващи атракции не само от културното и историческо наследство, ами и такива за забавления, нощен живот и отмора. За да се обиколят всички испански красоти, най-вероятно ще са нужни десетилетия ... и солидна банкова сметка!

 

Пари и валута в Испания

Валутата в Испания е Евро. Може свободно да използвате кредитна карта.

 

Бакшиши в Испания

Даването на бакшиш в Испания се счита за уважение към персонала. Испанците най-често дават бакшиш като закръглят сметката си нагоре. В изисканите ресторанти из Испания се очаква да дадете 10% от сметката като бакшиш. В Испания рядко начисляват такса за обслужване, като това се случва главно в скъпите ресторанти.

 

Говорими езици в Испания

Официалният език в Испания е испански, но лесно ще се оправите и на английски.

 

Щепсели и контакти в Испания

Напрежението на електрическата мрежа в Испания е 230V, 50Hz. Контактите и щепселите в Испания са същите като у нас.

 

Часова разлика между България и Испания

Часовата разлика между България и Испания е -1 час, а с Канарските острови е -2 часа. В страната има лятно часово време.

 

Още информация за Испания

  • Виза за Испания: Визовия режим в Испания е отпаднал за страни, членки на ЕС. Българските граждани не са задължени да носят също и задграничен паспорт. 
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Испания:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори