Рим

Когато стане дума за Италия, столицата Рим без каквото и да е съмнение е най-посещаваният град в страната. Няма да е преувеличено ако кажем, че Рим е един от най-значимите градове в цялата човешка история. Бил е столица на Римската империя и по това време е бил центъра на света - буквално и преносно. Той е първият град достигнал популация от 1 милион жители, притежавал е канализация, библиотеки и пожарна служба и удивително е приличал на съвременните градове. Всъщност, до голяма степен днешното градоустройство е взаимствано от това на Рим.

Ако се интересувате от история и искате да разгледате като на длан човешката история, то Рим е задължителна спирка за вас. Освен история ще може да се насладите и на модерното лице на Италия - нощен живот, големи молове и хубави ресторанти.

 

Забележителности в Рим

 

Колизеума

Толкова филми са направени и страници изписани за Колизеума в Рим, че сигурно ви е втръснало, но няма как - без никакво съмнение това е най-голямата забележителност в Рим и Италия като цяло. По времето на Древен Рим той е бил най-големият амфитеатър, като капацитетът му е бил около 50 000 души. Има сведения, че освен гладиаторски битки Колизуема е бил пълнен с вода и са се разигравали морски сражения.

В днешно време Колизеума се намира в сърцето на Рим. Работи всеки ден и често има огромни опашки от туристи. Това е привлекателно място за чужденците и местните джебчии го знаят, затова внимавайте. На всеки 30 минути има опитен гид, който срещу допълнителна такса от 4.5 евро на човек ще ви разкаже и разведе из Колизеума.

 

Такса за посещение на Колизеума:

  • 12 евро за възрастни.
  • 9 евро за граждани на Европейския съюз между 18 и 24 години.
  • Безплатно за граждани на Европейския съюз под 18 и над 65 годишна възраст.

 

Пантеона

Съвсем близо до Колизеума се намира и друга забележителност в Рим - Пантеона. Построен е през 27-25 година преди новата ера и е служел за храм. Два пъти Пантеонът е бил разрушаван напълно от пожари и изграждан наново. В днешно време е смятан за най-запазената сграда, останала от Римската империя. От 7 век е започнал да служи за християнски храм. Пантеона е отворен всеки ден.

 

Работно време на Пантеона:

  • понеделник - събота: 08:00 до 19:30
  • неделя: 09:00 до 18:00

 

Съвет от Уикитравъл: Ако сте в Рим и вали дъжд задължително отидете до Пантеона. В центъра на тавана има широка кръгла дупка, през която ще видите как дъждовната вода се стича във вътрешността на сградата.

 

Ватиканските музеи

В сърцето на Рим се намира най-малката държава в света - Ватикан. Тя е важна спирка от вашата обиколка на древния град. Музеите са 11 на брой и в тях се помещава една от най-големите и значими колекции от изкуство. Може би най-интересното място е Сикстинската капела.

 

Работно време на Ватиканските музеи:

  • понеделник - събота: 09:00 до 18:00
  • неделя - затворено освен в последната неделя от месеца, когато входът е безплатен. Тогава често има огромни опашки от посетители.

 

Такса за Ватиканските музеи:

  • 15 евро
  • 8 евро с намаление

 

Други забележителности в Рим

Остия Антика

Очаквайте скоро!

 

Circus Maximus

Очаквайте скоро!

 

Фонтан Ди Треви

Очаквайте скоро!

 

Пазаруване в Рим

Очаквайте скоро!

 

Как да стигнем до Рим

Има една древна латинска сентеция гласяща "Всички пътища водят към Рим" и тя въобще не е безпочвена. Както в древни, така и днес е изключително лесно да стигнем до Рим. Не ви препоръчваме да ходите с автомобил, освен ако не прибавите други дестинации по пътя. Разстоянието от София до Рим е почти 1300 километра, или около 17 часа път. Най-добре е да използвате самолет. Има редовни полети между София и Рим, а някои lowcost компании предлагат достъпни билети до италианската столица.

 

Кога е най-подходящо да посетим Рим

Климатът в Рим е Средиземноморски. Това означава, че температурите в града са малко по-високи от тези в София, например. Климатът е подобен на този в Сандански. Най-доброто време за посещение на Рим е през периода март - юни. Тогава температурите не са високи, а времето е пролетно и свежо. През август температурите достигат 30 градуса и в обедните часова е почти невъзможно да се разхождате из забележителностите в Рим.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Рим:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори