Южна Африка (ЮАР)

Африка
Южноафрикански ранд (ZAR)
Няма
230 V

Република Южна Африка е известна с няколко неща по света: големите златни мини, Апъртейда и не на последно място – Световното първенство по футбол през 2010 г. Естествено, ако предприемете почивка в Южна Африка има още много неща, които да видите и точно върху тях ще насочим вниманието ви. Покрай Световното първенство, в страната започва бурно развитие, както и голямо раздвижване в туризма й. Въпреки това, страната не се слави като особено спокойна и горещо ви препоръчваме да внимавате изключително много по време на почивка в Южна Африка! Следвайте инструкциите на екскурзоводите и никога не обикаляйте по тъмно (освен ако не са взети мерки за безопасност). Избягвайте и да пътувате сами по пътищата нощно време, било то и с кола.

Южна Африка ще ви предложи много забавления през вашата почивка там - някои и доста причудливи. Едно от тях е яздене на щраус! На това можете да станете свидетел в полупостинния район в западната част на Южна Африка, известен с многото си ферми за щрауси, наречен Кару. Най-големият град в този район е Оудсхорн, като районът около него е известен с най-голямата концентрация на щрауси в света. Други известни и уникални атракции са гмуркане в море гъмжащо от бели акули, или по-безопасното – плуване с пингвини. Разбира се, ако се гмуркате сред акули, ще бъдете защитени от метална клетка, така че не се безпокойте!

Несъмнено във вашата почивка ще бъде включено посещение в Кейп Таун – според някои хора един от най-красивите градове на Земята. Кейп Таун e вторият по големина град в Южна Африка и съчетава в себе си прекрасни плажове и красиви планински пейзажи. Хотелите и ресторантите в Кейп Таун са на световно ниво (най-вече заради Световното първенство по футбол пред 2010г.), така че ще останете доволни откъм внимание и обслужване. Не забравяйте да опитате и от нощния живот на Кейп Таун – градът има славата на топ дестинация в Южна Африка за нощни клубове и забавления, а и градът е далеч по-сигурен и с по-ниска престъпност от другите в Южна Африка. Една от големите атракции в Южна Африка е посещение на Националния парк и резерват Крюгер – един от най-големите в света. По време на престоя си в Крюгер ще имате възможност да се докоснете до едни от най-прекрасните и вълнуващи животни в света – слонове, носорози, жирафи, хипопотами, лъвове, зебри и още много видове. В рамките на парка Крюгер има изградени, обезопасени лагери където можете да престоите за почивка или даже за пренощуване. Ще имате възможност и да се доближите до тези животни и дори да ги снимате.

 

Пари и валута в Южна Африка

Официалната валута на Южна Африка е Ранд. Банкомати има почти на всеки ъгъл в ЮАР, а освен с банкомат е възможно да обмените пари в обменни бюра или банки. В Южна Африка е разпространено и разплащането с кредитни карти. Има висока пристъпност в ЮАР, така че бъдете бдителни при обмяна на при.

 

Бакшиши в Южна Африка

В някои ресторанти в Южна Африка ще ви начислят такса за обслужване, ако сте над 6 човека. В този случай не оставяйте бакшиш. Ако не е начислено нищо е прието да се оставят 10-15% върху сметката за бакшиш, стига да сте доволни от ресторанта. В хотелите е прието да се дават 2-3 ранда на портиера за всяка чанта. Много хотели в ЮАР задържат парите за бакшиш, ако ги дадете на касата, така че най-добре давайте бакшишите лично на получателя им. На екскурзоводът ви от Южна Африка, както и на шофьора давайте бакшиш в края на деня. Прието е да се оставят около 10-15 ранда за всеки от тях. Ако ви обслужат на паркинг или бензиностанция в ЮАР, дайте на човека 2-5 ранда.

 

Говорими езици в Южна Африка

Официалните езици в Южна Африка са 11. Като бивша британска колония, в ЮАР широко се говори и английски. Може съвсем спокойно да се разберете с южноафриканците на английски.

 

Щепсели и контакти в Южна Африка

Напрежението в електрическата мрежа на Южна Африка е 230V, 50Hz. В ЮАР се ползват четири различни вида щепсели и контакти, включително и такива като в България. Най-добре носете универсален накрайник или купете такъв на място в ЮАР.

 

Часова разлика между България и Южна Африка

Няма часова разлика между Южна Африка и България. Няма лятно часово време в ЮАР.

 

Още информация за Южна Африка

  • Виза за Южна Африка: За посещение на ЮАР е нужна виза за български граждани.
  • Движението на автомобилите в Южна Африка е от ляво. Винаги се оглеждайте на двете посоки преди пресичане.
  • ЮАР е страна с висока престъпност. Бъдете предпазливи и не излизайте по тъмно освен в безопасни райони.
  • Расизмът е болна тема в Южна Африка. Страната е претърпяла сериозни вълнения последните десетилетия.
  • Вирусът СПИН е голям проблем в ЮАР. Пазете се също и от маларията.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Южна Африка (ЮАР):

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори