Ямайка

Карибски басейн
Ямайски долар (JMD)
-7 часа
110 V

Пари и валута в Ямайка

Валутата в Ямайка е Ямайски долар. Може да обмените ямайски долари в обменните бюра, банките или на летищата. Дори да не го направите, в много магазини и заведения из Ямайка може да се разплащате и с Щатски долари. Разпространено е плащането чрез кредитна карта само в големите магазини и хотели в Ямайка.

 

Бакшиши в Ямайка

Ямайка е държава, в която заплатите не са много високи. Ямайците ще оценят ако им дадете бакшиш, но имайте предвид, че на някои места това е забранено! В повечето ресторанти в Ямайка към сметката е добавена такса за обслужване в размер 10-15%. Дори да е начислена такса, сервитьорът, в много случаи, ще очаква от вас допълнителен бакшиш. В по-луксозните ресторанти бакшиш под 500 ямайски долара се счита дребен.

В хотела давайте по 1-2 щатски долар за чанта на пиколото и същата сума, но на ден, за камериерката. Давайте бакшиша лично, а не го оставяйте на леглото. Вместо пари може да им подарите нещо трудно за намиране в Ямайка - ще бъде много добре прието. В all-inclusive хотелите в Ямайка често има забрана на служителите да взимат бакшиши. Ако съществува подобна забрана във вашия хотел, не давайте бакшиш, в противен случай служителят може да загуби работата си.

Повечето таксита в Ямайка са без брояч и трябва да се договорите за цената с шофьора. Ако таксито ви има брояч, за бакшиш оставете 10-15% от цената. Същото важи и за местните екскурзоводи.

На летището е прието да се дава по 1 щатски долар за чанта, на този, който ви помага с носенето.

 

Говорими езици в Ямайка

В Ямайка се говори на английски или по-точно диалект на английския.

 

Щепсели и контакти в Ямайка

Напрежението в електрическата мрежа на Ямайка е 110V, 50Hz. Щепселите и контактите са стандартни за Карибския басейн и за Северна Америка. Нужен ви е адаптер и накрайник за този тип контакти (американски). Ще откриете такъв и в Ямайка.

 

Часова разлика между България и Ямайка

В Ямайка няма лятно часово време. Часовата разлика между Ямайка и България е -7 часа.

 

Още информация за Ямайка

  • Виза за Ямайка: За български граждани е нужна виза за посещение в Ямайка. Не е нужна круизна виза за Ямайка.
  • Движението в Ямайка е от ляво. Оглеждайте се на двете страни преди да пресечете.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Ямайка:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори