Япония

Азия
Японска йена (JPY)
+7 часа
100 V

Япония – държавата, чиято култура има едно от най-голямото влияние в света. Япония е мечтана дестинация за почивка от милиони хора по света. Изненадващо, обаче, японците са може би най-пътуващата нация. Япония привлича туристите най-вече със смесицата си от модерно общество, чиито бит е древен, пазен с хилядолетия. Ако решите да отседнете в някой от големите градове през вашата почивка в Япония, то със сигурност ще бъдете впечатлени от огромните мащаби на градовете им, като същевременно всичко е подредено и на мястото си. Един малък, но много полезен съвет – движението по пътищата в Япония е обърнато, тоест винаги се оглеждайте на двете страни, а не само на дясно, преди да пресечете улицата. Разбира се на много места (например в Великобритания) има указателни табелки специално за чужденците.

След земетресението от 2001г., туризмът в Япония отбеляза спад, но страната бързо се възстановява. От разрушените пътища вече няма и помен, а и самите японци са се съвзели от случилото се. Въпреки несгодите си, за японците е известно, че са изключително гостоприемни и приятелски настроени към посетителите (Стига да не идват с лошо, разбира се). Интересен факт е, че българската култура е на особен почит в Япония. По време на почивка в Япония със сигурност ако споменете, че сте българин, местните ще ви гледат по – положително. Странно, но факт – Япония е една от малкото страни, които имат добро мнение за нас, българите, а в Япония се намират даже и български културни центрове. Ако имате време отделете от вашата почивка за да посетите някой – ще бъде вълнуващо!

След като се отърсите от първоначалния шок от космополитните градове задължително пробвайте традиционната японска храна. Няма смисъл да ядете бургери или нещо такова –японската кухня е достатъчно богата, за да угоди на всеки вкус. През почивката си изпробвайте най-вече автентичното японско суши, рибни и оризови ястия, Донбури или Сашими. Нека не забравяме и напитките – опитайте прочутите японски чайове и саке – алкохолна напитка приготвена от ориз.

Дойде време и на японската култура. Както вече казахме най-интересното за Япония е въпросът как на едно място „съжителстват” високите технологии и хилядолетния бит. Японците до ден днешен пазят религията и обичаите си, каквито са били по времето на дедите им. За да станете свидетел на тази култура посетете град Киото. Градът е известен с намиращите се в него огромен брой будистки храмове и шинто светилища. Всъщност, градът се нарежда до Рим и Париж по размер на културното наследство. През вашата почивка в Япония, Киото ще ви върне столетия назад и ще видите Япония, такава, каквато е била преди стотици години и както я познаваме от филмите. Контрастно с древните религиозни храмове в Киото идва Токио – столицата на Япония. Токио се смята за най-големия град в света - близо 32 милиона души население. Ако мислите, че светлините в Ню Йорк са нещо грандиозно, то Токио ще разбие тези ви представи. Токио е център на модерния японски дух и може да се отдадете на пазаруване в многото му молове и търговски центрове. Шопингът е изключително популярен в Токио, като може да си напазарувате, както дрехи на световни дизайнери, така и всякаква техника, последна дума на технологията. През престоя ви в Токио посетете Императорския дворец –главната резиденция на японския император. Дворецът е комбинация от огромни градини и сгради за императора, които са едни от най-големите токийски забележителности.  

 

Пари и валута в Япония

Официалната валута на Япония е Японска йена. Йената е сред най-търгуваните валути в света, а Токио - основен икономически център в региона. Няма смисъл да обменяте йени преди пристигането са в Япония, защото курсът извън страната не е никак изгоден. Използването на кредитни карти не е широко разпространено в Япония. В големите градове като Токио, Киото или Осака, може да ви приемат картата, но не разчитайте на тях. Японското общество предпочита да се разплаща с пари на ръка. Йени се обменят в обменните бюра, банките или чрез банкомат. Не се притеснявайте да носите големи суми пари в Япония, тъй като страната е една от най-сигурните.

Бакшиши в Япония

Даването на бакшиш не е разпространено в Япония. Въпреки това при добро обслужване може да оставите бакшиш на персонала, като пъхнете желаната сума в пощенски плик и му я подадете. Даването на пари на ръка се счита за обида. В хотелите в Япония често могат да ви откажат бакшиша.

 

Говорими езици в Япония

Официалният език в Япония е японски. Японците трудно говорят друг език, включително и английски. Все пак може да се разберете с тях на английски, но ще е трудно.

 

Щепсели и контакти в Япония

Напрежението в електрическата мрежа на Япония е 100V. Честота в електрическата мрежа е различна, в зависимост от региона. Западна Япония (Киото и Осака) то е 50Hz, а в Източна Япония (Токио например) - 60Hz. Щепселите и контактите са от американски тип, така че освен адаптер ще ви е нужен и накрайник за американски тип контакти. Може да закупите такъв и в Япония.

 

Часова разлика между България и Япония

Часовата разлика между Япония и България е +7 часа. В Япония няма лятно часово време.

 

Още информация за Япония

  • Виза за Япония: Не е нужна виза за посещение на Япония за престой под 90 дни.
  • Престъпността в Япония е ниска, може би, защото законите й са изключително строги. Докато сте в Япония, прекрачването на законите ще ви създаде проблеми.
  • Земетресения и климат в Япония: В Япония почти ежедневно има земетресения, бъдете готови за това. Между юни и декември през Япония често минават и тайфуни.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Япония:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори