Съвети за Куала Лумпур

  • На оживените улици из Куала Лумпур и край туристически забележителности, внимавайте за джебчии.

Полезно за Куала Лумпур

  • Гледката от Телевизионната кула е далеч по-красива отколкото от Кулите Петронас!
  • Когато пазарувате в Китайския квартал винаги се пазарете за стоките.
  • Отделете поне половин ден на Дискавъри център в Куала Лумпур.

Времето

Карта на Куала Лумпур

Зареди картата

Куала Лумпур

Куала Лумпур е най-голям град и столица на Малайзия. Основан е в средата на 19-ти век - през 1857г. и през кратката си история е бил разрушаван няколко пъти. В момента е един от най-модерните и бързоразвиващите се градове в региона и Азия като цяло. Бурното развитие започнало с възстановяването му от разрушенията на Втората световна война и обявяването на независимостта на Малайзия. Днес, Куала Лумпур, е едно от бижутата в тази част на света и е предпочитана дестинация за чуждестранните туристи. Куала Лумпур е сравнително безопасен за туристите и често е отправна точка на пътуването из Малайзия.

 

Какво да видим в Куала Лумпур

Определено най-голямата забележителност в Куала Лумпур са кулите-близнаци Петронас. Кулите Петронас са завършени през 1994 година и официално открити през 1999г. Те са гордостта на Куала Лумпур и това не е случайно. Кулите Петронас са най-високите сгради в света в периода 1998 - 2004г., докато не са изместени от Тайпе 101 в Тайван.
Намират се в центъра на Куала Лумпур, а и се виждат от почти всяко по-високо място в града. В Кулите Петронас ще можете да се разходите из един от най-големите молове в столицата или пък да видите Куала Лумпур от високо. В повечето туристически пакети за посещение на Куала Лумпур се предлага качване до етаж 88, срещу заплащане, където се намира мостът между двете кули. В интерес на истината, не бързайте да плащате предварително тази сума, тъй като понякога има томбола и спечелилите получават безплатен билет до моста на Кулите Петронас. Гледката отгоре е впечатляваща, така че ще останете доволни.

 

Птичия парк е друга забележителност в Куала Лумпур. Намира се почти до градския център, не далеч от Кулите Петронас. Паркът е изключително обширен и може да разгледате над 200 видове птици, както и много басейни с екзотични риби. Повечето от обитателите на Птичия парк са местни видове, но има и представители от други части на света. Птичия парк е сред най-атрактивните забележителности в Куала Лумпур, като годишно е посещаван от над 200 000 туристи.

 

Златният триъгълник е "мястото", от което повечето туристи започват обиколката си на Куала Лумпур. Златният триъгълник всъщност са три отделни забележителности на Куала Лумпур, разположени в стария град. А трите забележителности са именно Кралският дворец, джамията Мажит Ямек и Площада на Независимостта. Джамият Мажит Ямек е сред най-старите в Куала Лумпур, а Кралският дворец е сред основните спирки на туристическите обиколки на града. Дворецът може да бъде разгледан единствено отвън, включително и гвардейците, стоящи на пост на входа. Ако надникнете през оградата ще видите малка част от градините на Кралския дворец.

 

Карта на Куала Лумпур - Птичия парк, Кулите Петронас и Телевизионната кула.

Карта на Куала Лумпур. Със зелен цвят са отбелязани: 1. Птичния парк и 2. Кулите Петронас. С червено е отбелязана 3. Телевизионната кула.

 

Други забележителности в Куала Лумпур

Кулите Петронас, Птичия парк и Златният триъгълник може да са най-известните забележителности в Куала Лумпур, но не са единствените. Там винаги има тълпи от туристи и често може да не успеете да насладите на забележителността, напълно. Следващите забележителности в Куала Лумпур, често, не са предлагани към туристическите пакети, но наистина си заслужава да им се отдели време.

Дискавъри център е идеалното място да убиете един ден, а може би и два! Намира се в Кулите Петронас и представлява огромен център, който по доста интересен и забавен начин предоставя информация на посетителите за природните явления, физиката, химията и други области на човешкото знание. Дискавъри център е разделен на няколко зали, в зависимост от това, което ще видите вътре. Ще имате възможността да усетите земетресение от 9-та степен, докато седите на пейка, или пък ураганен вятър със скорост от 150 километра в час. Ще видите какво е да си пилот от Формула 1 или пък какъв е животът на нефтена платформа. Дискавъри център ще ви хареса изключително много, особено ако сте мъж и се чудите какво да правите, докато жена ви обикаля из моловете на Куала Лумпур.

 

Телевизионната кула е друга интересна, но не много известна забележителност в Куала Лумпур. Намира се в центъра на града, близо до Кулите Петронас. Ако искате да видите Куала Лумпур от високо, то Телевизионната кула е най-доброто място! Всеки желаещ може да се качи почти до върха й, откъдето ще има 360 градусова гледка към Куала Лумпур. Това място е най-високото в града, като е по-високо дори от моста между Кулите Петронас. Препоръчваме ви да се качите привечер, за да видите светлините на Куала Лумпур.

 

Пазаруване в Куала Лумпур

Като основен туристически център на Малайзия, Куала Лумпур е на първо място и по места за пазаруване. Тук ще имате възможността да се разходите из най-големите молове и пазари в Азия. Най-посещаваните молове в Куала Лумпур се намират в центъра на града. В Кулите Петронас е един от най-посещаваните молове в столицата. Официалното му име е Suria KLCC и е на 6 етажа. Влезте през главния вход на Кулите Петронас и ще се озовете в него.

 

Другите два известни мола са Pavilion и Starhill Gallery. Двата се намират точно един срещу друг, но ако искате да ги обиколите за един ден ще ви е малко трудно. Starhill Gallery е 7 етажен, колкото и Pavilion. Вътре ще намерите едни от най-известните и скъпи марки, както и магазини на по-достъпни цени. Това е една от най-оживените части на Куала Лумпур и ако искате да си спестите блъсканиците по улицата може да използвате monorail влаковете от градския транспорт.

 

Китайският квартал е другото интересно място, където може да пазарувате в Куала Лумпур. Там се намира пазара на улица Petaling, където ще намерите доста добри копия на иначе скъпи дрехи и аксесоари. Цените са изключително ниски, а разнообразието от продукти е огромно. Това място често е наричано и Нощния пазар на Куала Лумпур, тъй като пазарът е най-активен вечерно време, макар и да работи през деня. На улица Petaling, освен павилиони има и традиционни ресторанти (с индийска, малайска или китайска кухня). Полезно е да знаете, че ако не намирате стоката, която ви интересува, може да се разберете с някой от продавачите и той да ви я донесе на следващия ден. Пазарлъка е важна част от търговията на това място в Куала Лумпур. С добро пазарене може да намалите цената на покупките си драстично, даже и да получите подарък от местния търговец.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Куала Лумпур:

Съвети за Куала Лумпур

  • На оживените улици из Куала Лумпур и край туристически забележителности, внимавайте за джебчии.

Полезно за Куала Лумпур

  • Гледката от Телевизионната кула е далеч по-красива отколкото от Кулите Петронас!
  • Когато пазарувате в Китайския квартал винаги се пазарете за стоките.
  • Отделете поне половин ден на Дискавъри център в Куала Лумпур.

Времето

Карта на Куала Лумпур

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори