Мексико

Северна Америка
Мексиканско песо (MXN)
-10 до -8 часа
120 V

Ако търсите туристическа дестинация, в която да съчетаете почивка с разглеждането на исторически забележителности, Мексико е правилното място! С какво е известен Мексико по света и какво да посетите в Мексико? Скоро ще намерите отговор на тези въпроси! Допреди няколко години най-известния факт за тази страна беше, че нейната столица Мексико Сити беше най-големият град на Земята. Ако сте избрали Мексико Сити за място за вашата почивка, знайте, че Мексико Сити освен, че е сред най-големите градове е и един от най-замърсените в света. Голямото население и надморска височина (над 2400 м. в най-ниската точка на града) са довели до голямо количество изгорели газове, които могат да бъдат забелязани като смог, стелещ се над града. Ако сте решили да организирате сами почивка в Мексико Сити задължително включете в нея обиколка на града. На място се предлагат много туристически обиколки с автобуси на най-значимите градски забелжителности. Архитектурата е типична за Латинска Америка – със значително влияние от испанската и преплетена с местни мотиви. Едно от най-популярните места в Мексико Сити е Националния музей по антропология. Музеят е разположен на огромна площ, в парка Чапултепек и в него могат да бъдат видяни експонати от цялата мексиканска история, както от преди Колумбово време, така и след испанската колонизация на Мексико. Музеят е най-големият в Мексико и в него могат да бъдят разгледани и гостуващи изложби от цял свят, фокусирани в културното наследство на Древния свят.

Едва на около 50 километра до Мексико Сити се намира Теотиуакан. Теотиуакан е град с над 2000 годишна история. Създателите му остават неизвестни, но се предполага, че това са древни индиански племена. През 5-6 век след Христа градът бележи своят зенит на развитие и разкопките сочат, че е бил населен от близо 250 000 жители, което го направило най-населения град в Америка по онова време. Няколко века след това градът е бил изоставен поради неизвестни причини, а през 9ти век е бил преоткрит от ацтеките. Ацтеките го използвали главно заради неговите храмове. Теотиуакан е известен със своите пирамиди – Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната. Заради огромната си площ Теотиуакан е винаги в археологически разкопки и постоянно се откриват нови факти за културата на обитателите, както и монументи от цивилизацията им.

Нека оставим вътрешността на страната и да поговорим за една истинска, отпускаща почивка! Несъмнено Мексико има богата история, но има и прекресни крайбрежни курорти, които са едни от най-предпочитаните за туристите по цял свят. Мексико разполага с внушителната брегова линия от близо 10 000 километра, в които е невъзможно да не откриете точния курорт за почивка! Интересен факт за мексиканските курорти е, че Акапулко е сред най-известните и предпочитани курорт, но е загубил част от славата и посетителите си за сметка на по-новия курорт Канкун. Акапулко се намира на западния бряг на Мексико, на брега с Тихия океан. Той е бил най-известният мексикански курорт още от 50те години на миналия век, преди да бъде изместен от Канкун. Канкун се намира на източния бряг на Мексико – в Мексиканския залив. Дали ще изберете Акапулко или Канкун за място на вашата почивка е въпрос на личен избор и предпочитания. Климатът и при двата курорта е един и същ, като и двата са подходящи за посещение най-вече през пролетта. И Акапулко, и Канкун ще ви предоставят зашеметяващ нощен живот, места за пазаруване и страхотни плажове! Разбира се, това са просто най-известните дестинации за почивка по мексиканското крайбрежие. Освен Канкун и Акапулко има десетки други курорти, които също биха могли да спечелят симпатиите ви, като например - Пуерто Валярта, Плая дел Кармен, Лос Кабос, както и Тулум. Всъщност, Тулум е древен град на Маите и освен това се счита, че най-хубавият мексикански плаж се намира точно тук. Ако изберете Тулум за дестинация за почивка, определено ще можете да съчетаете безгрижното плажуване с разглеждането на исторически забележителности.

 

Пари и валута в Мексико

Валутата в Мексико е Мексиканско песо. Валутата може да бъде открита в българските обменни бюра, така че се запасете още преди тръгване. В Мексико може да обмените пари, но като за препоръчване е да носите долари за резервна валута, а не евро.

 

Бакшиши в Мексико

Малко ресторанти включват бакшиша към сметките си. Прието е бакшиш да се дава навсякъде, където някой извършва услуга, а не само в ресторантите. Прието е размерът на бакшиша да е 10-15% от цената на услугата. Заради ниския стандарт на живот в Мексико, местните ще бъдат много радостни ако им бъде оставено нещо в повече.

 

Говорими езици в Мексико

Официалният език в Мексико е испански. Рядко може да попаднете на местен, говорещ английски. Дори в граничните райони със САЩ е трудно да откриете англоговорящ.

 

Щепсели и контакти в Мексико

Контактите и електрическата мрежа в Мексико е стандартна за Северна Америка - американски тип контакти и щепсели и 120V/60Hz електрическа мрежа. Препоръчително е да пътувате с адаптер с американски тип накрайник. Преди почивка в Мексико проверете, дали уредите ви ще работят при 120V напрежение.

 

Часова разлика между България и Мексико

Мексико е разделен на три часови зони. По-голямата част от страната е с часова разлика -8 часа. Тази зона включва столицата Ню Мексико, както и курортите Акапулко и Канкун. В северозападната част на Мексико са другите две часови зони, съответно -9 и -10 часа от българското време. Граничният град Тихуана е в зоната -10 часа. В Мексико има зимно и лятно часово време.

 

Още информация за Мексико

Виза за Мексико: При престой в Мексико по-малък от 180 дни не е нужна туристическа виза. Ако сте на круиз, минаващ през Мексико и престой под 3 дни, също не е нужна круизна виза.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Мексико:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори