Намибия

Африка
Намибийски долар (NAD)
-1 час
220 V

Пари и валута в Намибия

Официалната валута в Намибия е намибийски долар (NAD). Намибийският долар е обвързан чрез валутен борд с южноафриканския ранд в съотношение 1:1. И двете валути се приемат като разплащателно средство в Намибия. Имайте предвид, обаче, че не може да се разплащате с намибийски долари в Южна Африка. Може да обмените долари в банките и обменните бюра. Трябва да знаете, че ще ви поискат да покажете паспорт и в противен случай може да ви откажат обмяната. Банките в Намибия работят от 9:00 до 15:30 в делничните дни и от 8:00 до 11:00 в събота. Неделя е почивен ден. Един трик: при обмяна на пари искайте да ви дадат южноафрикански ранд, тъй като той е по-конвертируем при напускане на страната, а същевременно е позволено да се разплащате с него в Намибия.
 
Учудващо е, но кредитните карти са разпространени в Намибия. Почти всеги магазин или заведение приема карти на Виза и Мастъркард. Въпреки това не е препоръчително да разчитате на картите, когато сте в отдалечения райони на страната.
 
Банкоматите са сравнително разпространени, най-вече в големите градове. Банкоматите са също добър начин да се сдобиете с намибийски долари. Ще ги откриете на входовете на повечето супермаркети и банки, както и в бензиностанциите.
 

Бакшиши в Намибия

В националните паркове на Намибия е забранено даването на бакшиш. Повечето ресторанти включват такса за обслужване към сметката. Ако такава не присъства - оставите 10% бакшиш. Като цяло даването на бакшиш не е разпространено в Намибия, така че оставяйте допълнителни пари само в скъпите ресторанти и то само при добро обслужване.

 

Говорими езици в Намибия

Може да ви звучи странно, но официалният език в Намибия е английският. Въпреки това, не много намибийци говорят английски. Близо половината от населението говорят местният ошивамбо, а 10% от населението общуват на африканс, който е сред най-говорените езици в съседната Южна Африка. Голяма част от бялото население на Намибия говори и немски, тъй като преди близо век страната е била немска колония. Почти е сигурно, че ще се справите и само с английски. Почти всички намибийци заети в туристическия сектор го говорят и няма да имате проблеми с общуването.

 

Щепсели и контакти в Намибия

Напрежението в електрическата мрежа на Намибия е 220V @50Hz. Проблем представляват щепселите и контактите. В Намибия се използват два типа като и двата са доста специфични и с три крачета. Нужно е да се сдобиете с с накрайник за щепсели тип D и M, но при нужда може да го закупите и на място в Намибия. Ако сте били в Южна Африка може да използвате накрайник от там.

 

Часова разлика между България и Намибия

Намибия се намира в часовата зона Западноафриканско време (UTC +1). Това значи, че часовата разлика между България и Намибия е -1 час. В страната се използва лятно часово време.

 

Още информация за Намибия:

  • Виза за Намибия: Нужна е виза за български граждани, за да влезнат в Намибия. Тази виза може да бъде издадена от посолствонто на Намибия във Виена.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Намибия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори