Съвети за Дубай

Не употребявайте алкохол в Дубай на улицата и като цяло извън заведения и хотели.

Полезно за Дубай

Пазете се от слънцето и топлината - температурите в Дубай често превишават 40 градуса

Времето

Карта на Дубай

Зареди картата

Дубай

Дубай е едно от седемте емирства, образуващи Обединените арабски емирства (ОАЕ). Площта на Дубай е малко над 400 кв.км., а населението - около 1 616 000 души. Това е град-държава, превърнал се в една от най-богатите страни в света за последните десетилетия. Дубай е и най-големият град в ОАЕ. Това са само част от многобройните факти за дубай, а рекордните мащаби, в които се строи са още по-впечатляващи!

 

Как Дубай се е превърнал в това, което е?

В средата на 60те години на 20ти век в рамките на ОАЕ са открити залежи на петрол и газ. Петролните компании, бързо привличат чуждестранна работна ръка и това води до рязък скок на населението в Дубай. Природните ресурси бързо донесли нужните пари за развитие и градът постепенно започнал да се разраства. Разбира се, природните ресурси били изчерпаеми и рано или късно петролните гладенци щели да пресъхнат, което значело само едно - Дубай да се върне към миналото си на малко рибарско селище и пристанище. За да се избегне това, емирството започнало да инвестира в развитието на туризма в Дубай. Проектирани били първите големи строежи на хотели и небостъргачи, първите инфраструктурни проекти и бизнес центрове. С годините това привлякло чужденците да инвестират в Дубай и не след дълго - и самите туристи!

Интересното е, че почивка в Дубай може да бъде както много скъпа, така и по джоба на човек от средната класа. Голямото разнообразие от хотели и ресторанти в града благоприятстват да се стичат туристи от цял свят и да има забавления за всеки, независимо от дебелината на портфейла му.

Бурното развитие на туризма в Дубай няма как да се осъществи без сериозна кампания на емирството. За разлика от обикновените реклами за почивка в Дубай, се инвестира в нещо много повече - създаването уникални проекти, които да се превърнат в символ на Дубай пред света.

 

Символите на Дубай

Дубай е инвестирал милиарди долари във всевъзможни проекти за да се превърне в номер едно в света в очите на туристите. Един от първите е хотелът Бурж ал Араб, известен като "Единственият седемзвезден хотел в света". Естествено, това е мит, но това прозвище е набрало такава популярност, че надали вече има значение дали звездите на Бурж ал Араб са пет или седем. Каквото и да си говорим хотелът добавя на посетителите си невероятен лукс към тяхната почивка в Дубай. Пред хотела постоянно спират най-луксозните марки коли, ресторантите му са едни от най-реномираните в Дубай и ОАЕ, а по-богатите клиенти на Бурж ал Араб могат да се възползват и от хеликоптерната площадка на последните му етажи.

Ски писта насред пустинята! Да, това е истина и се намира точно в Дубай. Дълго време това беше основната реклама за Дубай, че можеш да се излежаваш на плажа и после да отидеш и да караш ски. Всъщност, няма нищо некоректно, тъй като това е абсолютната истина. С огромни инвестиции, стана възможно 50 градусовата жега да бъде намалена до отрицателна температура и да бъде построена ски писта. Непосредствено до ски пистата се намира и един от най-големите молове в страната, така че може да съчетаете пазаруването с карането на ски и то по време на вашата почивка в Дубай - насред пустинята!

"Палмите" са другата забележителност на Дубай. Това са три изкуствени острови, разположени навътре в океана. Строежът на първата палма - Джумейра започва през 2001. Скоро започва строеж и на още две изкуствени палми - Джебел Али и Дейра. Джумейра е отдавна завършен, докато втората палма Джебел Али е завършен през септември 2012г. Върху тях са построени множество луксозни хотели и вили, част от тях предложени на директна продажба и разпродадени за броени дни. Освен това плажната ивица на Дубай се е увеличила значително. Друг подобен проект е Светът. Светът представлява карта на света, съставена от изкуствени острови навътре в морето. Всеки остров си има отделно име и предназначението им е същото - за строителство на луксозни хотели и вили, забавления и все повече възможности за почивка в Дубай.

 

Бурж Халифа

Не на последно място трябва да споменем Бурж Халифа. Могат да се изкажат много суперлативи за Бурж Халифа, но само един факт е достатъчен - най-високата сграда в света! Бурж Халифа е висок внушителните 828 м. и изпреварва предишната най-висока сграда с над 300 метра!

Още информация за Бурж Халифа

 

Дубай е страхотно място за почивка, но въпреки лукса, скъпите коли, молове и ресторанти, посетителите трябва да са наясно и с местните обичаи. Алкохолът е разрешен, но не трябва да се консумира извън заведенията и хотелите. Има дни, в които някои от плажовете са затворени за мъже. Дубай се слави като град с почти нулева престъпност, но като всяко място в чужбина - бъдете нащрек. Няма да е пресилено ако се каже, че Дубай е едно от малкото места, където забавленията са денонощни и животът не спира. Градът буквално не спи. Стига човек да има финансовите възможности една почивка в Дубай ще остави незабравими спомени.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Дубай:

Съвети за Дубай

Не употребявайте алкохол в Дубай на улицата и като цяло извън заведения и хотели.

Полезно за Дубай

Пазете се от слънцето и топлината - температурите в Дубай често превишават 40 градуса

Времето

Карта на Дубай

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори