Оман

Близкия изток
Омански риал (OMR)
+2 часа
240 V

Оман се намира в самия край на Арабски полуостров и както, най – вероятно разбирате и сами, голяма част от богатството на страната се генерира от износът на петрол и петролни продукти. Интересен факт за Оман е, че е султанат, тоест монархия под управлението на султан. Чудите се какво да правите в Оман? За разлика от техния съсед – Обединените арабски емирства, Оман не притежава тази лъскавина, престиж и места за посещение. Дори и така да е Оман ще ви даде възможността да видите от първо лице и да опознаете арабската култура. Почивката ви в Оман ще започне задължително от Мускат – столица и най-голям град в Оман. Тук се намират и повечето забележителности в страната. Мускат е сравнително малък град за Арабския свят, много чист, а архитектурата му е в типичен арабски стил. Бъдете подготвени за високите температури в Оман и в частност в Мускат – често надвишват 30 градуса и то през цялата година, като температурите могат спокойно да достигнат през лятото около 40 градуса. Задължително носете достатъчно вода в себе си! Мускат, както казахме, е началната точка за всяка почивка в Оман, така че имате достатъчно време да го опознаете. Можете да разгледате многото музеи и джамии в града, като най-известните музеи са Музеят за модерни изкуства, Музеят на военната история (Музей на султанските въоръжени сили). В близост до Мускат се намира и плажът Кантаб – може би най-красивият в Оман. Това е и другото нещо, което ще ви хареса в тази страна – хилядите километри пусти плажове, с прекрасни гледки и пейзажи. По тези плажове ще можете да се насладите на пътешествие с корабче около брега и гмуркане в дълбините на Персийския залив. Освен това местните екскурзоводи предлагат разходки из дюните - джип сафари, по време на което ще се насладите на прекрасно преживавяне, обикаляйки оманската пустиня с бъги и дори може и сами да покарате бъгита из пустинните дюни.

 

Пари и валута в Оман

Официалната валута в Оман е Омански риал. Оманският риал е сред най-скъпите валути в света, като 1 риал се равнява на малко под 2 евро. В Оман се поддържат най-разпространените кредитни карти, така че лесно може да пазарувате с тях. Най-добре е, обаче, да имате винаги книжни пари.

 

Бакшиши в Оман

Освен в скъпите хотели в Оман, на друго място не очакват от вас да дадете бакшиш. В скъп хотел, е възможно да попаднете в неудобната ситуация, в която трябва да кажете на обслужващият да ви върне рестото. На другите места в Оман, може да оставите дребна сума отгоре, като например закръглите нагоре сметката си. Ще бъде добре прието и оценено от персонала.

 

Говорими езици в Оман

Официалният език в Оман е арабски. В курортите и големите градове местните говорят добър английски, така че не би трябвало да имате проблем.

 

Щепсели и контакти в Оман

Напрежението в електрическата мрежа на Оман е 240V, при 50Hz честота. Въпреки че в някои части на Оман се използват същите контакти, като в България, в други се използват щепсели по английски стандарт - с три крачета. Нужно е да вземете такъв накрайник, но лесно ще гамерите подобен и на място в Оман.

 

Часова разлика между България и Оман

Часовата разлика между България и Оман е +2 часа. В Оман няма лятно часово време.

 

Още информация за Оман

  • Виза за Оман: Нужна е виза за да ви допуснат в Оман
  • Тъй като основната религия, в Оман, е ислям е нужно да се съобразявате с ислямските закони. Хомосексуалността е забранена.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Оман:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори