Панама

Северна Америка
Панамска балбоа (PAB)
-7 часа
120 V

Пари и валута в Панама

Официалните валути в Панама са Панамска балбоа и Щатски долар. Еврото не е разпространено е не се препоръчва да разчитате на него. Най-добре е да носите пари на ръка докато сте в Панама, особено дребни банкноти (до 20$). Често може да се окажете проблемно да ви върнат ресто при по-големи банкноти, а и когато се пазарите ще успеете да договорите по-ниски цени. Панамската балбоа и американския долар са същите по форма и големина, единствената разлика е изображението върху тях. Стойността им в Панама е еквивалентна. Банкоматите са често срещани в големите панамски градове. Извън столицата Панама е почти невъзможно да се разплатите с кредитна карта, а дори в нея малко места ги приемат. Най-добре не разчитайте на кредитна карта в Панама.

 

Бакшиши в Панама

Даването на бакшиш в Панама не е задължително, но поради ниските възнаграждения, местните ще бъдат доволни ако им оставите бакшиш. Проверете сметката си, защото някои ресторанти в Панама начисляват такса за обслужване. Не оставяйте бакшиш при наличието на такава, иначе оставете 10% на обслужващия ви. Имайте предвид, че някои заведения събират всички бакшиши и ги делят по равно между персонала в края на деня/седмицата. При добра храна и обслужване не забравяйте да благодарите - това понякога може да бъде по-добре оценено в Панама, отколкото бакшиша.

 

Говорими езици в Панама

Официалният език в Панама е испански. В туристическите райони и столицата Панама, може да се разберете и на английски, но като цяло английският не е особено разпространен.

 

Щепсели и контакти в Панама

Напрежението в електрическата мрежа на Панама е като стандартното за Северна Америка - 120V, 60Hz. Използват се американски тип щепсели и контакти. При пътуване до Панама ще ви е нужен адаптер и американски тип накрайник.

 

Часова разлика между България и Панама

Часовата разлика между Панама и България е - 7 часа. В Панама не се използва лятно часово време.

 

Още информация за Панама:

  • Виза за Панама: Не е нужна виза за български граждани при престой в Панама по-малък от 90 дни.
  • Панама е определяна като сигурна страна без висока престъпност.
  • При влизане в Панама не се декларират суми, ако са под 10 000$
  • Нужно е представянето на самолетен билет за отпътуване при пристигане на панамска територия.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Панама:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори