Лима

Лима е разположен на брега с Тихия океан и е столица и най-големият град в Перу. Основан е на 18 януари 1535г. от испанския конкистадор Франсиско Писаро. Според някои изчисления Лима е четвъртия по население град в Северна и Южна Америка. Населението му е около 7 600 000, което означава, че приблизително 25% от населението на Перу живее в Лима. Градът е насред пустиня и е втория най-сух мегаполис след Кайро, Египет. Лима е привлекателна туристическа дестинация и главен изходен пункт за туристите, идващи в южноамериканската страна.

 

Какво да видим в Лима

Идвайки за първи път в Лима е най-добре да направите туристическа обиколка с бусче из града. Стига да имате достатъчно време за престой, това е най-добрия начин да опознаете столицата и да планирате кои забележителности да разгледате. Може би най-важното място, което трябва да посетите е Историческия център на Лима. Историческият център на Лима е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и е сред най-посещаваните места в перуанската столица. В него се намира Президентският дворец и манастира Сан Франциско с неговите катакомби . В Историческия център на Лима е и Плаца де Армас (или също известен като Плаца Майор). Плаца де Армас се смята за мястото, където е основан град Лима преди близо 500 години.

В Златния музей, пък ще откриете богата колекция от инкско злато и сребро, инкски произведения на изкуството, както и от други периоди на перуанската история.

 

Блясък и нощен живот в Лима

Ако сте любители на блясъка, красотата и нощния живот, то трябва да посетите Мирафлорес! Мирафлорес е смятан за най-престижния квартал в Лима. В него ще откриете много магазини и барове, в които да прекарате незабравими вечери край тихоокеанския бряг. Местното управление е инвестирало много средства в изграждането на зелени площи, както и над 9 километров парк, разположен на скалите, високо над брега на Тихия океан. Паркът се нарича Ел Малекон и е идеалното място ако сте решили да се разходите из Лима. Обиколката на Мирафлорес обикновено е включена в туристическите пакети в Лима.

 

Какво трябва да знаем за престоя в Лима

 

Бакшиш. Обикновено ресторантите включват бакшиш към вашата сметка. Преди да платите, винаги проверете сметката си. Ако не е начислен бакшиш е възприето той да е в размер на около 10%. Извън ресторанти перуанците не оставят бакшиш. Също така таксиметровите шофьори, в Лима, също не очакват допълнителни пари.

 

Транспорт. Лима не разполага с градски транспорт покриващ целия град, така че често такситата са единствения начин за придвижване. Ако не сте испаноговорящ носете със себе си записан адреса, където искате да отидете. Повечето таксиджий в Лима не знаят английски. Летището се намира на приблизително 11 км. от центъра на Лима и на 17 от Мирафлорес.

 

Интернет. За разлика от повечето градове в Южна Америка, в Лима е лесно да откриете интернет. Из града има голям брой заведения, разполагащи с безжичен интернет. В Лима има и доста интернет клубове, където таксата е под долар за час.

 

Кога е най-подходящото време да посетим Лима

Климатът в Лима е мек, макар града да се намира в тропическия пояс и в пустиня. Поради тази причина дъждовете в Лима са рядкост, а най-голямата грижа за туристите е температурата. Тъй като Перу се намира в Южното полукълбо сезоните са обърнати. Най-високите температури са между януари и март. Най-подходящото време за посещение на Лима са месеците от юни до октомври. Тогава температурите са най-ниски, но рядко падат под 17 градуса.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Лима:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори