Португалия

Европа
Евро (EUR)
-2 часа
230 V

Пари и валута в Португалия

Официалната валута в Португалия е Евро (EUR). Препоръчително е да се сдобиете с достатъчно евро преди заминаването си за Португалия. На място трудно ще обмените български пари. Другия вариант е да разчитате на кредитни и дебитни карти. Банкомати има на входа на почти всяка банка и голям супермаркет. Ще ги откриете и на други централни места в Португалия. Трябва да знаете, че банките са затворени през уикенда. Разплащането с кредитни карти в Португалия е разпространено, но препоръчително е винаги да имате пари на ръка.

 

Бакшиши в Португалия

За разлика от други държави в Западна Европа заплатите на обслужващия персонал в Португалия са ниски. Много от сервитьорите разчитат главно на бакшиши от клиентите. Обичайният бакшиш в Португалия е в размер на 10% от сметката. Когато сте в хубав ресторант е прието да оставите и допълнителна сума в зависимост от това, дали сте доволни от обслужването и храната. В хотела дайте по 1-2 долара на чанта на пиколото и същата сума на камериерката на ден.
 
Няма конкретна сума, която да дадете като бакшиш на таксиметровия шофьор. Повечето хора в Португалия предпочитат да закръглят сметката на горе. Може да оставите и направо няколко евро. Ако шофьорът ви е помогнал с пренасянето на багажа задължително му се отблагодарете с дребна сума пари. В северната част на Португалия, например в Брага, даването на бакшиш се смята за щедрост и местните ще бъдат много приятно изненадани!
 

Говорими езици в Португалия

Официалният език в Португалия е португалски. Много хора мислят, че португалския и испанския са близки езици, но това не е съвсем така. Не разчитайте на испански в Португалия! По-младите португалци говорят английски. Английски се говори добре и в туристическите райони. За всеки случай научете няколко основни фрази преди да отпътуване.

 

Щепсели и контакти в Португалия

Напрежението в електрическата мрежа на Португалия е 230V @50Hz. Щепселите и контактите в страната са стандартни за Европа и няма да имате нужда от накрайник.

 

Часова разлика между България и Португалия

Португалия се намира в часовата зона WET (Western European Time, UTC +0). Часовата разлика между България и Португалия е -2 часа. В страната се използва лятно часово време.

 

Още информация за Португалия:

  • Виза за Португалия: Не е нужна виза за български граждани за Португалия
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Португалия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори