Пуерто Рико

Карибски басейн
Щатски долар (USD)
-6 часа
120 V

Добре дошли в Пуерто Рико! Малкият остров се намира в самото сърце на Карибския басейн и е част от островната група на Големите Антили и е на малко над 100 километра от бреговете на Доминиканската република. Буквално преведено от испански, името "Пуерто Рико" означава "Богато пристанище". Интересен факт за Пуерто Рико е, че страната е административна единица към САЩ и по-точно "свободно присъединила се към състава на САЩ". Разбира се, Пуерто Рико не е считан като отделен щат и пуерториканците нямат право на глас при избори в САЩ.

Пуерто Рико е интересно място за почивка и като всеки друг остров от Карибския басейн предлага страхотно време и плажове, които са взети сякаш от някоя приказка. За това свидетелства и статистиката - Пуерто Рико е посещаван от над 2 милиона туристи годишно. Съпоставено към населението от 3,7 милиона жители, се получава доста интересно съотношение. Много двойки избират Пуерто Рико за почивка през медения си месец.

 

Столицата на Пуерто Рико или какво да правим в Сан Хуан

Столицата на Пуерто Рико е и най-големият град на острова - Сан Хуан. Освен административна, Сан Хуан е и туристическата столица на острова. Ако сте на почивка в Пуерто Рико се разходете по улиците на града и усетете неподправената карибска атмосфера! В Старата част на Сан Хуан ще откриете вълнуващи места от минали епохи. Там се намират и много от галериите и музеите на града. Местни екскурзоводи предлагат на туристите и обиколки из града, така че се възползвайте! Night Tales in San Juan е нощна обиколка, която ще ви отведе в историята на Пуерто Рико, ще ви запознае с различни легенди и фолклорът на Сан Хуан. Night Tales in San Juan е страхотна възможност да обиколите столицата през нощта и да посетите сгради, които иначе са затворени за туристи.

 

Какво да видим и посетим в Пуерто Рико

В северната част на Сан Хуан се намира забележителност, която е считана за най-посещаваната туристическа атракция в Пуерто Рико. Това е фортът San Felipe del Morro или просто El Morro. Внушителната крепост е сред символите на Пуерто Рико и разказва на туристите за повече от 400г. военна история. В миналото El Morro е бил готов да спре всеки неканен гост на острова. Фортът ще ви предложи спиращи дъха панорамни гледки към морето, но бъдете подготвени - за да стигнете до El Morro ще ви отнеме известно време в ходена, а в самата крепост има доста стълби за изкачване.

Ако сте любители на гмуркането, не чакайте, ами го направете през вашата почивка в Пуерто Рико. Островът притежава много вълнуващи места за гмуркане, но най-известното е Стената. Стената е 35 километра дълга и на места около 430 метра дълбока. В морските дълбини ще имате възможността да наблюдавате различни морски обитатели - октоподи, корали, акули и различни екзотични риби.

 

Други атракции в Пуерто Рико

На вниманието на туристите са още предложения за скално катерене, ветроходство, риболов и не на последно място - просто безгрижно препичане на някой плаж от над 470 километра плажна ивица в Пуерто Рико.

За по-заможните туристи, Пуерто Рико предлага възможност за доста приятна игра на голф. Голф игрищата са разположени в естествена среда - реки, езера, дъждовни гори и километри плажна ивица.

 

 

Пари и валута в Пуерто Рико

Официалната валута в Пуерто Рико е Щатски долар. Разпространено е и плащането с кредитни карти, а банкоматите са също често срещани. Най-добре носете с вас дребни банкноти (под 20$).

 

Бакшиши в Пуерто Рико

На някои места в Пуерто Рико ще очакват от вас да оставите бакшиш. В ресторантите и баровете оставяйте между 15 и 20% бакшиш, ако сте доволни от обслужването. На барманът оставяйте около 10%. Не оставяйте бакшиш в заведения на самообслужване. На летището и в хотела оставайте по 1-2 долара на човека, който носи багажът ви. На таксиметровите шофьори в Пуерто Рико може да оставите бакшиш, закръгляйки сметката нагоре. Таксито в Сан Хуан ще ви струва около 30$ за час обиколка.

 

Говорими езици в Пуерто Рико

Официалният език в Пуерто Рико е испански. Тъй като административно е към САЩ, то се води, че официален език е и английският. Проблемът е, че много от местните не говорят добър английски (особено извън Сан Хуан). Ако знаете испански, това ще е голямо предимство.

 

Щепсели и контакти в Пуерто Рико

Напрежението в Пуерториканската електрическа мрежа е 120V, 60Hz. Щепселите и контактите са по американски стандарт. Ще е нужно да се снабдите с американски тип накрайник и адаптер, преди заминаване за Пуерто Рико.

 

Часова разлика между България и Пуерто Рико

Часовата разлика между Пуерто Рико и България е -6 часа. Няма лятно часово време в страната.

 

Още информация за Пуерто Рико

  • Виза за Пуерто Рико: За български граждани е нужна виза за посещение на Пуерто Рико. Документите са като при кандидатстване за виза за САЩ.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Пуерто Рико:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори