Шри Ланка

Азия
Шриланклийска рупия (LKR)
+3:30 часа
230 V

Пари и валута в Шри Ланка

Валутата в Шри Ланка е Шриланклийска рупия. Не обменяйте пари на улицата или в хотела и не давайте парите си на друг да ги обмени. В Шри Ланка е най-добре да обменяте пари в лицензираните обменни бюра или в банка.

 

Бакшиши в Шри Ланка

Бакшишите са добре приети в Шри Ланка, но никой не са задължителни. Местните хора се опитват да ги заработят, а не чакат да ги получат по презумция. Когато давате бакшиш винаги го правете дискретно. В ресторантите обикновено се добавя 10% обслужване към сметката. Ако това не е направено и сте доволни от ресторанта е редно да оставите нещо отгоре. Понякога може да оставите дребни пари (по-малко от 100 рупии), дори и да е начислен бакшиш към сметката. Посещавайки храмове в Шри Ланка, без да ви е таксуван вход, може да оставите дребнто дарение (до 500 рупии).

 

Говорими езици в Шри Ланка

Официалните езици в Шри Ланка са тамилски и синхалски. Шри Ланка е популярна туристическа дестинация и в курортите лесно може да се оправите и на английски.

 

Щепсели и контакти в Шри Ланка

Напрежението в електрическата мрежа на Шри Ланка е 230V с честота 50Hz. Контактите в Шри Ланка са по британски стандарт - щепсели с три крачета. Използват се всичките три разновидности на този стандарт. Най-добре е да носите със себе си троен накрайник. Може да купите такъв и в Шри Ланка.

 

Часова разлика между България и Шри Ланка

Часовия пояс, в който се намира Шри Ланка, съвпада с Индия. Часовата разлика между България и Шри Ланка е +3 часа и половина (+3:30). В страната няма лятно часово време.

 

Още информация за Шри Ланка

  • Виза за Шри Ланка: За български граждани е нужна виза за престой в Шри Ланка. Туристическата виза е с валидност до 30 дни.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Шри Ланка:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори