Суринам

Южна Америка
Суринамски долар (SRD)
-5 часа
127 V

Пари и валута в Суринам

Официалната валута в Суринам е суринамски долар (SRD). На практика е невъзможно да се сдобиете с валутата извън Суринам, затова вземете с вас достатъчно евро. На някои места в страната цените освен в суринамски долари са обявени и в евро. Най-добрият начин за обмяна на пари в Суринам е в банка. Банките поддържат обмяна на повечето големи валути, но обмяната на валута от съседни държави (дори бразилски реал) може да се окаже проблемна. Работното им време е всеки делничен ден от 7:00 до 14:00.
 
Въпреки че Суринам се опитва да увеличи разплащането с кредитни карти, трудно ще намерите ресторанти или хотели, където може да използвате картата си. Препоръчително е да разчитате главно на пари на ръка.
 

Бакшиши в Суринам

Суринам не е особено популярна туристическа дестинация и заради това даването на бакшиш не е нещо обичайно. Към цената на хотелите е включен 10-15% такса за обслужване. Ресторантите в Суринам обикновено включват 10% такса. Не е нужно да оставяте допълнителни пари като бакшиш. Може да го направите единствено ако обслужването е било на изключително ниво.

 

Говорими езици в Суринам

Официалният език в Суринам е нидерландски. Това е малко странно на фона испанската езикова доминация в Южна Америка, но Суринам е била холандска колония чак до 1975 година. В страната се говорят и някои локални езици, но това не представлява проблем за туристите. Английският става все по-използван в страната, особено сред младите суринамци. През последните години в Суринам има дебати за промяна на официалния език, тъй като нидерландския напомня за колониалното минало на страната. Ако това се случи, най-вероятно официален език ще стане английският, тъй като основният език в Южна Америка е почти неизползван в Суринам. В туристическите зони ще се справите без проблем и на английски, така че няма да е нужно да учите фрази на друг език.

 

Щепсели и контакти в Суринам

Електрическата мрежа в Суринам е с напрежение 127V @60Hz. Щепселите и контактите в Суринам са същите като в Европа и няма да ви е нужен допълнителен накрайник. Трябва да знаете, че електрически уреди като сешоари и самобръсначки може да не работят или да работят слабо, заради по-ниското напрежение. Ако купувате техника от Суринам, трябва да знаете, че уредите могат да се повредят при използване в България.

 

Часова разлика между България и Суринам

Суринам се намира в часовата зона UTC -3. Това означава, че часовата разлика между България и Суринам е -5 часа. В страната не се използва лятно часово време.

 

Още информация за Суринам:

  • Виза за Суринам: Нужна е виза за български гражадани за посещение на Суринам. При престой повече от 30 дни трябва да се регистрирате в Имиграционната полиция.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Суринам:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори