Тайланд

Югоизточна азия
Тайландски бат (THB)
+5 часа
230 V

Пари и валута в Тайланд

Валутата на Тайланд е Тайландски бат. Няма нужда да обменяте пари преди да пристигнете в Тайланд. Извън страната курсовете неизгодни, а в Тайланд е повече от лесно да се сдобиете с батове. Из улиците има кабинки за обмяна на пари наречени FOREX - дават много добър курс, безопасни са за използване и приемат най-използваните валути. В Тайланд може да обмените пари и в банките, както и да изтеглите от банкомат.

 

Бакшиши в Тайланд

Бакшишът в Тайланд не е задължителен и няма еднозначно правило дали да оставяте такъв или не. Повечето ресторанти включват към сметката ви 10% за обслужване, ако това не е направено може да оставите 5-10% отгоре. В хотела може да дадете 30-40 бата на пиколото. При посещение на музей също може да оставите бакшиш на екскурзовода ви. Като цяло бакшишът не е задължителен, но тъй като голяма част от тайландците са бедни, ще бъдат много благодарни, дори и на малко пари отгоре.

 

Говорими езици в Тайланд

Официалният език в Тайланд е таи. В туристическите райони тайландците говорят и английски, а някои и френски.

 

Щепсели и контакти в Тайланд

Напрежението в ел. мрежата на Тайланд е 230V, 50Hz. Използват се няколко типа контакти и щепсели, включително и като нашите. За всеки случай е нужно да се снабдите с универсален накрайник преди да отпътувате за Тайланд. Търсете накрайник за японски контакти - тип А и B. Може да закупите такъв и на място в Тайланд.

 

Часова разлика между България и Тайланд

Часовата разлика между България и Тайланд е +5 часа. В Тайланд няма лятно часово време.

 

Още информация за Тайланд

  • Виза за Тайланд: За посещение на Тайланд от български граждани е нужна виза
  • Движението в Тайланд е от лявата страна на пътя, бъдете предпазливи и се оглеждайте в двете посоки преди да пресечете.
  • Продавачите из тайландските пазари обичат да се пазарят за цената. Ако не се пазарите за дадена стока може да се стигне до странното положение, когато продавачът откаже да ви я продаде, въпреки че цената е силно завишена.
  • Има ограничение за внасяне на тютюневи изделия в Тайланд.
  • Тайландците изключително много уважават своя крал. В никакъв случай не ге обиждайте, а също така ставайте на крака, когато се изпълнява тайландския химн. Неуважение към краля или кралското семейство може да ви донесе глоба в Тайланд. Стъпкването на банкнота или монета също се счита за неуважение. Дори да настъпите банкнотатата, за да не я издуха вятър също се счита за неуважение в Тайланд.
  • Понеделник е нещо като "Ден на Краля" - в този ден тайландците почитат краля, носейки жълти блузи с кралския герб и се молят пред олтари с неговия лик.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Тайланд:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори