Тунис

Африка
Тунизийски динар (TND)
-1 час
230 V

Пари и валута в Тунис

Валутата в Тунис е Тунизийски динар. Подобно на Египет, в Тунис е забранено да изнасяте валута! Това означава, че няма да имате тунизийски пари на влизане в страната, а ще имате възможност да обмените още на летището. На тръгване от страната обменете цялата местна валута - тунизийците наистина ще се опитат да намерят всяка скрита монета в багажа ви. Позволено им е да претърсят всичко, така че недейте да усложнявате нещата. На територията на летището може да пазарувате с евро, долари и британски лири.

В Тунис се приемат плащания с кредитна карта. За всеки случай уведомете банката издател, че ще посещавате Тунис. В противен случай картата може да бъде блокирана заради мерки за сигурност.

 

Бакшиши в Тунис

Бакшишите в Тунис са нещо без което няма да минете. Местните очакват от вас да получат бакшиш за всяка услуга. Размерът му не е точно определен, но може да се придържате към правилото за 10-те процента. Ако попитате някой на улицата да ви упъти той ще очаква някакви дребни пари в замяна. В хотела може да попаднете в неприятната ситуация да ви покажат стаята и някой от персонала да ви чака на вратата и да не излиза. В Тунис това е "намек" да му дадете дребни пари. Няколко съвета за даването на бакшиш в Тунис:

  • На барманът и камериерката дайте около 10 динара в НАЧАЛОТО на почивката ви. Така ще бъдат особено грижовни и дружелюбни към вас през целия ви престой в Тунис
  • До 5 динара на пиколото

 

Говорими езици в Тунис

Официалният език в Тунис е арабски, но в туристическите райони се говори и английски. Много от тунизийците говорят и френски. Ако знаете френски или английски няма да имате проблем като турист в Тунис.

 

Щепсели и контакти в Тунис

Напрежението в електрическата мрежа на Тунис е 230V, при честота 50Hz. Щепселите и контактите в Тунис са същите като в България. Не е нужно да взимате адаптер или накрайници с вас.

 

Часова разлика между България и Тунис

Часовата разлика между Тунис и България е -1 час. В страната няма лятно часово време.

 

Още информация за Тунис

  • Виза за Тунис: При престой под 90 дни в Тунис не ви е нужна виза
  • Религията в Тунис е Ислям - съобразявайте облеклото и поведението си с местната култура и традиции.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Тунис:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори